Az

Főszerkesztőéjszaka varázslatos – misztikus világa számos költőt, énekest inspirált, versek, dalok alkotására az éjszaka világáról.

A kívül álló számára szinte egzotikus, bohém, vagy sajnálatra méltó figyelem fordul azok irányába, akik rendszeresen éjszaka dolgoznak.

Pedig az emberek többségének természetes, hogy éjjel is jön a víz a csapból, felgyújtható a villany, orvos hívható, vannak ügyeletes patikák, járőrözik a rendőr, készenlétben áll a tűzoltó, mint ahogy az is természetes, hogy reggelre ott van a boltban a friss péksütemény vagy az aznapi napilap.

{module 221}

Több százezer ember dolgozik rendszeresen éjjelente, hogy több millió ember nyugalma biztosított legyen, hogy a hajnali hírszolgálat megszokott legyen, hogy természetes legyen az éjszakai hó eltakarítás, vagy éppen az, hogy időben érkezik a metró, a távolsági busz. 

Áldozat-e, vagy természetes az éjszakai munka azok részéről, akik nap, mint nap éjszaka dolgoznak, munkájuk tartogat-e titkokat, más-e éjjel dolgozni, mint nappal, mások-e a feladatok és megviseli-e a szervezetet a rendszeres éjszakai munka. Miért vállalják, van-e az éjszakai munkának varázsa? Kik ők? 

Ott vannak a szálloda portások, az éjszakai takarítok, az éjszakai karbantartók, a hajnal felé  hazabaktató pincérek és szakácsok, táncosok, a még állással bíró zenészek, az éjfél után végző idegenvezetők, akiknek másnap reggel frissen újra indulni kell. 

Összetartó, egymással szolidáris világ. 

Csak érdekességként jegyzem meg. Múltkor reggel négykor az ajtó előtt nem találtam a lakáskulcsomat. Fél órán belül ott volt a zármentő. 

Murányi Péter

{module 221}