Kezdődik

GSZT szakújság

GSZT szakújságaz iskola szezon, újra több ezren ülnek be a szakmai iskolák padjaiba is.

Nem tudom a pontos számot, de feltételezve a szak – szakközép és főiskolai oktatást nyújtó intézmények közel ötvenes számát, ez több tízezer hallgatót jelent.

Sok vagy kevés?

{module 221}

Attól függ, hogy honnan nézzük  és még inkább attól, hogy milyen az oktatás minősége, de pontosíthatom tovább: mit tanítanak.

Az elavultat is lehet jó  minőségben oktatni, de minek? Ráadásul most változik a szakoktatás rendje, ahol a tervek szerint sokkal több lesz a gyakorlati, mint az elméleti oktatás óraszáma.

Ebből az „apropóból”  kérdezem, mi lesz a mi szakmánkban nélkülözhetetlen nyelvtanítással? De ma már informatikai ismeretek nélkül senki sem lehet egy jövendő jó szakember, de az sem baj, ha általános műveltséggel rendelkezik.

Szomorú kimondani, de a jó cukrászokat, szakácsokat – túlképzés esetén  is – felszívja a külföldi munkaerőpiac, de mi lesz a különböző főiskolákat végzett, ifjú „manager”-ekkel. Már most nem tudnak elhelyezkedni.

Talán egyszer el kellene gondolkozni azon, hogy ma Magyarországon körülbelül 1000 – 1200 értékelhető  szálloda és ugyanennyi utazási iroda működik. Az utóbbi legtöbbje 2-3 személyes családi vállalkozás.

Szeretném, ha nem értenének félre, mert természetesen művelt, képzett fiatalok nélkül nincs jövő – jómagam is apa vagyok -, de az állástalan fiatalnál nincsen demoralizálóbb.

Murányi Péter

{module 221}