Láttam

főszerkesztőaz úszó EB díjkiosztó ünnepségén, hogy az érmesek mindannyian egy-egy fehér puli kutya figurát kaptak ajándékba.

Most olvastam, hogy az úszó EB-t közel száz millióan látták.

Vajon hányan tudják, hogy a kivehetetlen kóc figura Magyarországot akarta szimbolizálni, a szervezők azt gondolták, hogy Magyarország márkajegye a puli.
Ilyen alapon adhattak volna mélyhűtött gulyáslevest, szalámit, esetleg Tokajit vagy pálinkát, netán a jól bevált Rubik kockát.

Erről jutott eszembe, hogy már közel két éve van „ország arculat” bizottság, van Agrármarketing Centrum és nem utolsósorban MT Zrt.

De ha ma valakit megkérdeznénk, hogy mi igazán Magyarország jelképe – akár hivatalosan, akár kialakult szokás szerint – nagy bajban lenne.

A most felálló – és kérdés, hogy meddig önállóan működő – , nagy lelkesedéssel dolgozó megújult MT Zrt-nek el kellene gondolkozni azon is, hogy mi legyen az ország jelképe, amelyről a világ minden részén rögtön Magyarország fogalma jelenik meg.

S most, hogy a bel és külkereskedelem, a turizmus, a sport egy minisztériumhoz tartozik, talán el lehetne érni, hogy minden exportra menő terméken rajta legyen hazánk logója, mint amely viszont dicséretes módon az úszóink melegítőin rajta volt, az MT Zrt. által használt logó.

Befejezhetem azzal is: Ria, Ria, Hajrá Hungária!