Carmen Díj már 10. alkalommal

17 éve támogatja a Győri Balett társulatát a művészetpártoló győri Solymosi házaspár. A minőségi fogászatot vezető, majd később szállodát és éttermet alapító Dr. Solymosi Péter és felesége, Dr. Kiss Ilona a Carmen című balett hatására Carmennek nevezte el a családi vállalkozás éttermét, és létrehozta a Carmen Díjat, melyet minden évben az arra legméltóbb győri táncosnak ítél oda a Győri Balett társulata.

 

{module 221}

17 évvel ezelőtt egy fiatal balerina, a fogorvos távoli unokatestvére kereste fel Solymosi Pétert fogorvosi rendelőjében. Ezzel a kezeléssel kezdődött a Solydent fogászat és a Győri Balett kapcsolata, mely napjainkig él és egyre erősödik. Az orvos házaspár elhatározta, hogy lehetőségei szerint támogatja a tehetséges társulatot. 10 évvel ezelőtt a támogatás egy magasabb szintre lépett: díjat alapítottak, melyet a sikeres Carmen előadásról neveztek el. Az előadás ihlette a később épített étterem nevét is. A nívós étterem fő dísze Eőry Emil szobrászművész „Táncosnő” című szobra, melynek kisméretű változata Carmen Díjként kerül átadásra minden év decemberében.

A Solymosi-házaspár művészetszeretete régi keletű. Dr. Solymosi Péter a képzőművészeti főiskolára és az orvosi egyetemre egyszerre adta be jelentkezését, hajszálon múlt csak, hogy nem festőművész lett belőle. Tehetséges és sikeres fogorvosként is megmaradt gyűjtőszenvedélye és a művészet minden ága iránti mélységes tisztelete és szeretete. Feleségében ezen a téren is társra lelt, munkájuk mellett mindig szakítanak időt színházi és balettelőadásokra, kiállításokra, képtárak látogatására Győrben és a fővárosban egyaránt. A Kálvária Hotel és a Carmen Étterem állandó és alkalmi kiállítások, valamint művészeti estek kedvelt helyszíne napjainkban is.

A Carmen Díj a Győri Balett társulatának egyik rangos elismerése: a társulat vezetése annak ítéli oda, aki egész éves kiemelkedő munkájával a legjobban kiérdemli. Az eltelt évek Carmen díjazottai mind a társulat kiválóságai: Kiss János, Bombicz Barbara, Demcsák Ottó, William Fomin, Pátkai Balázs, Cserpák Szabina, Sóthy Virág, Sebestyén Bálint és Horváth M. Lilla.

A 2011-es év Carmen Díjának átadására december 3-án este a Győri Balett évzáró előadását követően a Győri Nemzeti Színházban került sor. A Győri Balett vezetése az év során nyújtott kiemelkedő teljesítményéért Müller Ervinnek ítélte a díjat, melyet Dr. Solymosi Péter, és felesége, Dr. Solymosiné Dr. Kiss Ilona adott át.
– Nagyszerű dolog, hogy rohanó világunkban léteznek olyan emberek, akik a saját pénzükből áldoznak arra, hogy támogassák azt, amit szeretnek és tisztelnek: a táncművészetet. 17 éve támogatja a Győri Balett társulatát a Solymosi-házaspár, akiket ezért minden elismerés és köszönet megillet – mondta el Kiss János, a Győri Balett igazgatója a díjátadót követően.

Müller Ervin 1986-ban végzett a Budapesti Táncművészeti Főiskolán. 25 éve a Győri Balett hűséges tagja. Az alábbi előadásokban nyújtotta legemlékezetesebb alakításait:Carmina Burana, Az Ígéret Földje, Monarchia – Monarchia, Könnyek Tengere, Boleró, Játék a Szerelemről, Az Operaház Fantomja, Tűzmadár, Purim avagy a sorsvetés, Entre dos Aquas, Rómeó és Júlia

{module 221}