Tíz éve a nyeregben

10 éves a Lázár Lovaspark2011-ben ünnepli 10. születésnapját a fogathajtó világbajnok Lázár testvérek domonyvölgyi lovasparkja. 2001-ben nyílt meg a Régi csárda, a park legfrekventáltabb elhelyezkedésű épülete. Kialakításában a tér a térben elv érvényesült. A belső átriumos étteremből a csárda ablakain kitekintve a szemlélő elé tárul a leírhatatlanul gyönyörű táj. Elkészült a romos juhhodályból felújított, modern versenyistálló, ahol a világbajnok lipicai lovak kerültek elhelyezésre.

Már 2002-ben átadásra került a második, Tornácos csárda, amely egy klasszikus régi stílusú, parasztházhoz hasonlít. Kedves kis ablakaival, falain Barkóczi József lovas festményeivel, fa födémszerkezetével otthonos érzést sugároz. Szervesen kapcsolódik hozzá a stílusosan trófeákkal, és a vadászélet jeleneteit megörökítő metszetekkel díszített Vadász terem.

Ekkor készült el az őshonos magyar állatfajtákat bemutató falusi udvar, valamint a versenyistállóhoz kapcsolódó Világbajnokok terme. Itt találhatóak a Lázár testvérek fogathajtó kocsijai, világbajnoki érmei, díjai, kupái.

Évről-évre további fejlesztések kerültek megvalósításra, mint a szabadtéren a parkosítás, díszburkolatok cseréje és népművész által faragott lófejes padok kialakítása a teraszokon, a tribün ülőhelyeinek, fény- és hangtechnikájának bővítése, útbaigazító táblák kihelyezése, díszvilágítás, gyermek kalandpark létesítése.

A csárdákban megtörtént a padok cseréje székekre, burkolat csere és kandalló építése, beépített hangtechnika megvalósítása, légtechnika fejlesztése, vezeték nélküli internet elérés kialakítása.

10 éves a Lázár Lovaspark2008-ban a növekvő igények kielégítésére megépült a harmadik, Tornyos csárda, amely rövid időn belül, impozáns megjelenése miatt a vendégek által leginkább kedvelt teremmé vált. A XIX. századot idéző ácsszerkezete, kézzel festett, dupla félköríves oldalfalai a diszkrét toronnyal bővítve különleges és egyedi megjelenést kölcsönöz a csárdának. Teraszán került kialakításra az impozáns, dupla tűztérrel rendelkező kemence, amely szabadtéri gasztronómiai élmények helyszíne. A kemencében sülteken kívül óriás serpenyőben, grillen, bográcsban készült ételeket is felszolgálnak.

Ugyanebben az évben a Lovaspark elnyerte a Turizmus Minőségi Díjat ( ) valamint ezáltal az európai kritériumoknak megfelelő QQ ( ) jel használatára is jogosultságot szerzett. Az elismerést 2011-ben újabb két évre meghosszabbították.

2009-ben a Lázár testvérek édesapja, Vili bácsi emlékére elkészült a rusztikus borospince a hozzá tartozó bortrezorral.

A lovaspark fennállásának 10. évfordulója alkalmából akciókkal, új rendezvényekkel kedveskednek a vendégeknek.

2011-ben a visszatérő rendezvényeken, így február 19-én újból volt Valentin bál, amelyre invitálást kapott az a közel 500 pár, aki a Lovasparkban tartotta esküvőjét az elmúlt 10 év alatt.

2011-ben először lesz Gyermeknap május 29-én, amikor egész napos programokat kínálnak a család minden tagjának. Kedvezményes belépő ellenében gyermekműsor, lovasbemutató, kocsikázás, futószáras lovaglás, kézművesek, gyerek kalandpark, állatsimogató és sok egyéb játék várja kicsiket és nagyokat.

Augusztus 7-én TáncoLÓ Fesztivál néven néptáncos-lovas fesztivál kerül megrendezésre a Lázár Lovaspark és az Egészség TV szervezésében. Magyarország leghíresebb táncház zenekarai, a Galgamente és Magyarország legjobb táncegyüttesei lépnek fel. Természetesen lovasok, csikósok is közreműködnek és lesz lovasbemutató is.