Életszínvonal: fényévekkel előttünk

Burgenalnd DonnerskirchenA Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatósága és a Burgenlandi Tartományi Hivatal Statisztikai Részlege által összeállított kiadványból feketén-fehéren kiderül mindaz, amit mi is látunk, tapasztalunk. Hogy hiába iparkodunk, még jó ideig nem tudjuk ledolgozni a hátrányt. A terület és a lakosság száma nagyságrendileg azonos. A többi mutató azonban még mindig arról árulkodik, hogy Burgenland fényévekkel előttünk jár. De nézzük csak, miről mesélnek a statisztikai adatok. (A számok 2009 évi állapotot tükröznek.)

{module 221}

Kezdjük az ipari mutatókkal: míg Burgenlandban 2 ezer 240, Vas megyében 4 ezer 159 vállalkozást regisztráltak. Ám míg ezek a vállalkozások Burgenlandban 4 milliárd 281 millió eurónyi termelést produkáltak, a vasiak csupán 1 milliárd 703 millió eurónyit. Érdekesség, hogy megyénkben ennek 97,2 százalékát a feldolgozóipar állította elő, míg ez az ágazat Burgenlandban mindössze 63,8 százalékot produkált.

A turizmus szerepe Burgenlandban és Vas megyében is jelentős, ám míg az auszriai tartományban az 1303 egység (szálloda, panzió, magánszállás és kemping) 23 ezer 791 férőhellyel rendelkezik, az 1358 vasi egységben csupán 17 ezer 215 vendéget tudnak fogadni. Az egyes szálláshelytípusok tekintetében a kemping férőhelyek számában a legszembetűnőbb a különbség: míg e típusú szálláson Burgenlandban 11 ezer 120 férőhely van, a vasi kempingekben mindössze 3 ezer 395 embert tudnak egy időben elszállásolni. A vendégek száma az osztrák tartományban 888 ezer 315 volt, Vas megyében viszont csupán 410 ezer 837 ember fordult meg 2009-ben. A vendégéjszakák száma között is hatalmas a különbség: míg Burgenland 2 millió 866 ezer 984 vendégéjszakával büszkélkedhetett két évvel ezelőtt, Vas megyében ez a szám csupán 1 millió 331 ezer 815. Ám míg a burgenlandi szálláshelyek többségét osztrákok töltötték meg, a vasi szállásadók több külföldi turistának örülhettek, mint belföldinek. A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák aránya a szomszédban 22,5 százalék, Vas megyében pedig 50,9 százalék volt.

Az infrastruktúra a statisztikai adatok ismerete nélkül is neuralgikus pont, a számok azonban tovább feketítik a képet: az 1903 kilométernyi burgenlandi közútból 80 kilométernyi autópálya, 632 kilométernyi szakasz pedig elsőrendű főút. Ezzel szemben az 1536 kilométernyi közútból egyetlen méternyi autópályánk sincs, és az elsőrendű főútak hossza is csupán annyi, mint amennyi a burgenlandi autópályáké, azaz 80 kilométer.

A szomszédos tartományban élő sógorok 244 ezer 657 gépjárművel rendelkeznek, míg a vasi polgárok 98 ezer 460 járművön osztozhatnak. Ebből Burgenlandban 169 ezer 488, Vas megyében pedig 82 ezer 931 a személyautó. És akkor hadd fájjon tovább: jöjjön az egészségügy. A burgenlandiak 1609 kórházi ággyal öt, a vasiak pedig 1824 ággyal négy kórházat működtetnek. Míg az osztrák tartományban 363 háziorvos van, és egy háziorvosra 782 lakos jut, addig Vas megyében 179 háziorvos látja el a betegeket, méghozzá úgy, hogy egy orvosra 1449 ember jut. Ismét más vizekre evezve újabb érdekességre bukkanhatunk: amíg a fogyasztói árak 2009-ben Ausztriában 0,4 százalékkal emelkedtek, addig Vas megyében 4 százalékos volt az emelkedés.

Így aztán ezen adatok ismeretében azon sem kell túlságosan meglepődni, hogy míg az osztrák tartományban élő férfiak születéskor várható átlagos élettartama 77,3 év, addig a derék vasi férfiak hét évvel kevesebbet tölthetnek e földön. A különbség a gyengébb nem esetében is érzékelhető: a burgenalandi nők születéskor várható átlagos élettartama 83,7 év, a vasiaké viszont csupán 78,2 év.

Vajon mire következtethetünk a statisztikai adatokból? Utolérhetjük-e valaha Burgenlandot, és ha igen, mikor? Ha nem, van-e esélyünk a lemaradás lefaragására? Ezeket a kérdéseket tettük fel egy szombathelyi szakembernek.

– A határ két oldalát jellemző  mutatókban jelentősek az eltérések, az azok által körvonalazott kép sok tekintetben némileg talán kedvezőtlenebb, mint ami a két évtizede lezajlott rendszerváltás éveiben remélhető volt. Az elmúlt évtizedekben jelentős fordulat zajlott le gazdaságunkban sok pozitív fejleménnyel, de a burgenlandi életszínvonal még mindig messze van – mondja dr. Palkovits István főiskolai docens. Hozzáteszi: ugyan az országon belül a hozzáadott érték adatok alapján fejlettnek minősül térségünk, de Vas megye vásárlóerő paritáson számított GDP szerinti teljesítménye még mindig csak 70 százaléka az EU-átlagtól amúgy jócskán elmaradó Burgenlandénak. Sajnos a változás tendenciája sem bíztat gyors felzárkózással: a korábbi erőteljesebb közeledés az ezredforduló óta régiós szinten is lelassult, Vas megye (PPS-ben mért) növekedési üteme pedig kifejezetten alacsonyabbá vált a burgenlandinál, így belátható időn belül kevés az esély a határ túloldalát jellemző szint elérésre.

– A gazdaság strukturális jellemzőire vonatkozó adatok is sok érdekességet – a jövőre nézve azonban csak kevés bíztató jelet – mutatnak. Különösen szembetűnő a különbség az ágazatok súlyában: míg a határ túloldalán a szolgáltató szféra képezi a gazdaság kétharmadát, addig nálunk csupán felét, az építőiparban pedig még látványosabb a különbség. Ezzel szemben Vas megye erőssége, fejlődésének motorja a feldolgozóipar, figyelembe véve azonban azt, hogy a feldolgozóipari termelés egy lakosra jutó értéke ennek ellenére Burgenlandban magasabb, az előnyök viszonylagossága nyilvánvalóvá válik. Sajnos a másik gazdasági zászlóshajónk, a turizmus területén is hátrányban vagyunk, mind a szálláshelyek, mind a vendégek száma tekintetében de, de a legtöbb pozitív jel, és felzárkózási esély e területen mutatkozik – teszi hozzá dr. Palkovits István.

A szakember véleménye szerint a gazdasági erőtől és folyamatoktól nem függetlenek azok az életminőséggel összefüggő körülmények, amelyeket a határ túloldalán járva mindannyian tapasztalhatunk, és a statisztikák is jól mutatnak: az infrastruktúrától kezdve az egészségügyön át a demográfiai jellemzőkig sok olyan területe van az életnek, amelynek határon túli szintje ma még csak álom számunkra, s melyek eléréséhez jelentős kedvező változásokra és hosszú időre lesz szükségünk.

Burgenlandban tizenhárom város van, a tartomány székhelyén, Eisenstadtban, azaz Kismartonban 12 ezer 856 ember él.
Vas megyében tizenkét város van, a megyeszékhely Szombathelynek 2009-ben 79 ezer 438 lakosa volt. Az elvándorlás mértéke Burgenlandban Stadtschlainingban, Vasban Vépen a legmagasabb.

/vasnepe.hu/

{module 221}