Szatmári Pálinkaműhely

bérfőzdék számára találkozási és konzultációs lehetőségSikeresen debütált az 1. alkalommal megrendezett Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Pálinka Műhely, amely a megyebeli kereskedelmi és bérfőzdék számára adott találkozási és konzultációs lehetőséget a minőségi pálinkakészítés fortélyairól. A Szatmár- Beregi Pálinka Lovagrend, mint a rendezvény főszervezője nemcsak a kulturált pálinkafogyasztást népszerűsíti, hanem a pálinka készítés minőségi követelményeinek az átadásában is katalizátorszerepet kíván betölteni a régióban.

{module 221}

Magyarország  8 eredetvédett pálinkájából három szabolcsi almapálinka, a szatmári szilvapálinka és az újfehértói meggypálinka is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez kötődik, vagyis kizárólag a legkeletibb magyarországi megye kijelölt területein termelt gyümölcsből, ott cefrézve, lepárolva és palackozva a pálinkákat lehet e nevekkel illetni. Ahhoz hogy Magyarország ezt a hungarikumot a turisztikai marketing területén is jól tudja használni, ebben kulcsfontosságú, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinkák megfeleljenek a vendégforgalom igényeinek. A pálinkaműhely első összejövetele ehhez az egyenletes, jó minőségű ital előállításához kívánt rangos szakmai előadók bevonásával segítséget nyújtani.

Az előadók között volt többek között Vértes Tibor a 2011-ben Magyarország legeredményesebb kereskedelmi főzdéjének, az Agárdi Pálinkafőzdének a tulajdonosa, aki a 2000-es évek elejei kezdetektől a fenti címen elnyeréséig mutatta be a főzdéjének a fejlődését – kitérve már a turisztikai hasznosítás lehetőségére is – mintegy követendő példaként állítva a résztvevőknek. Szintén a pálinkaműhely előadója volt Panyik Gáborné dr. a Corvinus Egyetem docense, aki a minőségi pálinka és párlatkészítés gyakorlati fortélyairól és a hibák lehetséges elkerüléséről osztotta meg elméleti és gyakorlati tapasztalatait a résztvevőkkel.

A rendezvénynek – amelyen a megye kereskedelmi és bér főzdéinek több mint a fele részt vett- a társszervező mátészalkai Szatmári Múzeum adott helyet” és a résztvevők egyöntetűen a megyei „Pálinkaműhely” folytatása mellett kötelezték el magukat.

{module 221}