Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának 12. ülésnapja

Parlamenti percek

2013. március 18-án, hétfőn (13.06 óra – Elnök: Kövér László Jegyzők: dr. Szűcs Lajos és Szilágyi Péter)

Parlamenti percek

Tisztelt Országgyűlés! 15 óra 49 perc van, az azonnali kérdések tárgyalásának végére értünk, a kérdések tárgyalására térünk át.

Tisztelt Országgyűlés! Pál Béla, az MSZP képviselője… (Nagy zaj.) Megkérem képviselőtársaimat, hogy szíveskedjenek a rendet fenntartani. Köszönöm.

Tisztelt Országgyűlés! Pál Béla, az MSZP képviselője, kérdést kíván feltenni a nemzetgazdasági miniszternek: „Befürödnek a fürdők a Széchenyi-pihenőkártyával?” címmel. Megadom a szót Pál Béla képviselő úrnak.

PÁL BÉLA (MSZP): Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Fürdőszövetség közgyűlésére készülődve a tagjai körében egy felmérést végzett, amely alapján 40 százalékkal kevesebb volt 2012-ben a Széchenyi-pihenőkártya és üdülési csekk együttes forgalma, mint amennyi 2010-ben csak az üdülési csekké. A vizsgált fürdők elmaradt bevétele közel 1 milliárd forint, amely elsősorban az önkormányzatok költségvetését csökkenti, mivel többségükben ők a tulajdonosok.

A forgalomcsökkenés és a bevételkiesés oka egyebek mellett az üdülési csekk kivezetése és a SZÉP-kártya bevezetése körüli zavarokból, valamint abból fakad, hogy a Széchenyi-pihenőkártya felhasználásának szabályozása a fürdők és az igénybevevők számára korlátozottabb és kedvezőtlenebb, mint az üdülési csekké  volt, hiszen a SZÉP-kártyánál előre meg van határozva, hogy melyik zsebből, amelyik alszámláról mennyit költhet különféle szolgáltatások igénybevételére. Örülünk annak, hogy sikeres a SZÉP-kártya felhasználása a turisztikai szolgáltatás számos területén, de a gyógy- és termálfürdőknél a jelenlegi szabályozás csökkenti a korábbi évekhez képest a forgalmat és az igénybevevők számát is. Ezt azért is tartjuk sajnálatosnak, mert a magyar lakosság és a munkavállalók körében is magas a reumatikus megbetegedésekben szenvedők aránya, akik nemcsak a gyógykezelésük, de a munkaképességük megőrzése céljából is gyakrabban igénybe vennék pihenésre, rekreációra a gyógyfürdőket. A SZÉP-kártyával a jelenlegi szabályozás alapján azonban ezt a korábbi időszaknál korlátozottabban tehetik meg.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem öntől, tervezik-e a SZÉP-kártya szabályozását olyan módon megváltoztatni, hogy az alszámlák közötti átjárhatóság biztosítson szélesebb körű és rugalmasabb felhasználhatóságot a gyógy- és termálfürdőket igénybe vevők számára. Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Cséfalvay Zoltán államtitkár úrnak.

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mint turizmussal foglalkozó és a turizmusért küzdő szakembernek mondom, gondolom, abban egyetérthetünk, nagyon fontos eredmény – ha a vendégéjszakák számát nézzük  és minden más adatot -, hogy ma a turizmus az egyetlen olyan szektor Magyarországon, amely magasabb teljesítményen van, mint a válságot megelőző időszakban. Ebben valószínűleg szerepet játszik a SZÉP-kártya is, amely azzal, hogy eleve másfél százalékos jutalékkal működik, egy olcsó, egyszerű és jól kezelhető eszköz.

A SZÉP-kártya felhasználásának eddigi adatai azt mutatják, hogy nagyon elterjedt. 19 ezer munkáltató 770 ezer dolgozója használja a kártyát, és az adatok azt mutatják, hogy a SZÉP-kártya feltöltött összege a 71 milliárd forintot is meghaladta, s ebből már 44 milliárd forintnyi felhasználásra is került.

Van azonban egy alaphelyzet, nevezetesen az, hogy maga a kártyával rendelkező dönti el, hogy mire és melyik alszámlára mennyi összeget tesz, és a fürdőszolgáltatások a szabadidő alszámláról fizetett összegek. A számok azt mutatják, hogy a szabadidő  alszámlán feltöltött összeg meghaladta a 10 milliárd forintot, majdnem eléri a 11 milliárdot, és az ebből már kifizetett összeg 5 milliárd forint körüli. Tehát nem erre az alszámlára teszik a legtöbb összeget a kártyabirtokosok, és ez az ő szabad döntésük. De úgy gondolom, hogy mindaz, amit a Fürdőszövetség a javaslataiban megfogalmaz, és mindaz, amit a Fürdőszövetség felvet, az megfontolásra érdemes és meg is fontoljuk.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)