Veszélyben több millió ember napi ellátása

Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd BizottságGazdasági ellehetetlenülés és csökkenő színvonal a közösségi étkeztetésben

Tarthatatlan a közösségi étkeztetési ágazat helyzete, azonnali lépésekre van szükség – hívta fel a figyelmet a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság csütörtöki, a közösségi étkeztetés helyzetéről szóló konzultációján.

{module 221}

A közösségi étkeztetés ágazat szereplőit jelenleg gazdasági ellehetetlenülés fenyegeti a növekvő működési költségek és a vendégszám drasztikus visszaesése miatt. Ilyen feltételek mellett egyre csökken a műszaki és szolgáltatási színvonal, de veszélybe kerülhet több millió ember napi ellátása és több ezer munkahely is. A helyzet tarthatatlan, megoldása azonnali lépéseket követel.

A területhez kapcsolódó érintettekkel indított konzultációk első körére a tegnapi napon került sor. Valamennyi résztvevő szervezet egyetértett azzal, hogy folytatni kell az egyeztetést.

„Meggyőződésünk, hogy a kialakult helyzetből csak széles körű társadalmi-intézményi összefogással lehet elmozdulni” – mondta Dr. Várnai Zsuzsanna, a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság társelnöke a mai szervezetközi konzultáción. „Mindenkire számítunk: a kormányzatra, az önkormányzatokra, az érintett vállalkozásokra, a magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termelőkre, a civil szervezetekre, sőt a pedagógusok és a szülők együttműködésére is.”

A résztvevő szervezetek egyetértettek abban, hogy a közétkeztetés helyzetének romlásában kulcsszerepet játszik a közbeszerzési eljárások rossz gyakorlata. Tarthatatlan, hogy a legalacsonyabb ajánlati ár a kiválasztás egyetlen szempontja. Megoldást a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat preferálása jelentene. A jelenlévők egyetértettek abban is, hogy elengedhetetlen lenne az ajánlatok elbírálási folyamatába közétkeztetési szakembert is bevonni.

Román Péter, a VIMOSZ alelnöke hangsúlyozta: valódi előrelépést csak akkor lehet elérni, ha valamennyi érintett szereplő a saját álláspontja mellett képviseli azt is, hogy sürgős feladat a közétkeztetők gazdasági ellehetetlenülésének visszafordítása is.

További információ:
Böröcz Lajos főtitkár
Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége
E-mail: info@vimosz.org
Mobil: +36 30 212 3809

{module 221}