A XVII. Fool Moon Acappella Fesztivál 2024, Szeged

Fool Moon pop-acappella együttes - kultúra
A Fool Moon pop-acappella együttes

Az acappella zene ünnepén a műfaj legjobb hazai képviselői és nemzetközi nagyágyúi lépnek fel

Idén ősszel Szeged ismét a vokális zene egyik legfontosabb központjává válik, ugyanis október 11-12. között rendezik meg a XVII. Fool Moon Acappella Fesztivált az IH Rendezvényközpontban. Az eseményre a hazai és nemzetközi acappella világ legkiemelkedőbb előadói érkeznek, hogy két napon át a hangzás, kreativitás és harmóniák színvonalas ünnepét tárják a közönség elé. A hangszer nélküli éneklés műfajának szépsége és változatossága garantáltan elkápráztatja majd a nézőket.

A fesztivál első napját a Jazzation, hazánk egyik legismertebb acappella formációja nyitja meg. Az öt tagú magyar együttes nemzetközi szinten is elismert, hiszen számos rangos versenyen diadalmaskodtak már. Jazzfeldolgozásaik, saját szerzeményeik és virtuóz előadásmódjuk hírnevet szereztek számukra itthon és külföldön egyaránt. Az együttes repertoárja kifejezetten színes: a swing, a bossa nova és a bebop is szerepel a műsoron, ráadásul olyan szerzeményeket is hallhatunk tőlük, amelyeket kifejezetten a számukra komponáltak hazai zeneszerzők.

A pénteki nap másik nagy fellépője a dán Postyr vokálcsoport lesz, akik öten lépnek színpadra, ám egy plusz szereplőjük is van: a számítógép. A Postyr különleges módon kombinálja a vokális zenét elektronikus elemekkel, amit ők E-Cappella-nak neveznek. Ez az újfajta elektronikus popzene középpontjában az ének áll, de a számítógépes effektusokkal és hangszereléssel olyan modern hangzást hoznak létre, amely teljesen egyedülálló. A dán formáció műsora tehát egyszerre lesz technikailag lenyűgöző és érzelmileg megható. Legfrissebb EP-jük, a „Footprints”, amely 2022-ben elnyerte a CARA-díjat a „Legjobb európai EP” kategóriában, garantáltan izgalmas pillanatokat hoz a fesztiválra.

Október 12-én, szombaton a hazai pop-acappella zászlóvivője, a Fool Moon lép színpadra. A több mint két évtizedes fennállása során számos hazai és nemzetközi elismerést szerzett formáció Magyarországon egyedülálló módon járult hozzá az acappella zene népszerűsítéséhez. A Fool Moon humoros és szórakoztató műsoraival, valamint magas szakmai színvonalú előadásaival könnyedén magával ragadja a közönséget, függetlenül attól, hogy valaki először találkozik a műfajjal vagy tapasztalt zenerajongó. Az együttes legismertebb dala, a „Kettesben jó” a magyar popzenében is nyomot hagyott, és az Eurovíziós dalválogató versenyen való sikeres szereplésük pedig nemzetközi ismertséget is hozott számukra.

A szombati nap másik fő attrakciója a svéd The Real Group, amely már több, mint négy évtizede a vokális zene élvonalában áll. A jazz, pop és skandináv kóruszene műfajaiban egyedülálló módon használják hangjukat, így alakítva ki egy teljesen egyedi, sajátos hangzásvilágot. Az együttes tagjai rendkívül képzettek zenei téren, és olyan neves előadókkal is felléptek már, mint Sir George Martin vagy Barbara Hendricks. A The Real Group koncertje a tökéletes hangzás és a színes, érzelemmel teli előadásmód miatt garantáltan felejthetetlen élményt kínál majd a közönségnek.

Az IH Rendezvényközpont, amely 2008-ban nyitotta meg kapuit, már évek óta otthont ad a Fool Moon Acappella Fesztiválnak. A teljesen felújított központ modern szórakoztató és rendezvényközponttá alakult és hamar a szegediek egyik legkedveltebb találkozóhelyévé vált. A színvonalas technikai háttér és a kényelmes környezet ideális helyszínt biztosít a fesztivál számára, ahol a zene szerelmesei méltó környezetben élvezhetik az acappella művészetét.

A Fool Moon Acappella Fesztivál mára Magyarország fontos vokális zenei eseményévé nőtte ki magát. A hazai és külföldi együttesek találkozása lehetőséget biztosít a műfaj fejlődésének és a legfrissebb irányzatok bemutatásának. Az idei fesztivál különösen figyelemreméltó lesz a meghívott előadók rangja és a bemutatott zenei műfajok sokszínűsége miatt.

A fesztivál nemcsak a zenei élményt nyújtja, hanem fontos szerepet játszik a hazai acappella kultúra formálásában is. A rendezvény platformot biztosít a feltörekvő hazai tehetségek számára is, hogy bemutatkozhassanak és fejlődjenek, továbbá a műfaj szerelmesei számára is újabb felfedezési lehetőségeket kínál.

Az októberi hétvégén Szeged garantáltan a zenei élmények városává válik, ahol a hangzás varázsa és az acappella zene legjobb képviselői kápráztatják el a közönséget.

A fotón a Fool Moon pop-acappella együttese

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .