André Kertész kiállítások

André Kertész fotográfus kiállítás - kultúra

A fotográfus születésének 130. évfordulóját ünnepli a Magyar Nemzeti Múzeum három különleges kiállítással

A Magyar Nemzeti Múzeum nem egy, hanem három különleges kiállítással emlékezik meg André Kertész, a világhírű fotóművész születésének 130 évfordulójáról Esztergomban és két budapesti helyszínen. Az eseménysorozat március 23-án veszi kezdetét, és szeptember 22-ig tart, méltó módon tisztelegve a művész emléke előtt.

Az esztergomi Balassa Múzeumban, valamint Budapesten két különböző helyszínen – a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Robert Capa Központban – látható lesz a fotóművész életét és munkásságát bemutató tárlat. A kiállításon olyan képeket tekinthetünk meg, melyek közül néhányat 2021-ben vásárolt a múzeum New Yorkból. Ezek a fotók eddig még sosem láthatóak voltak a magyar közönség előtt.

André Kertész életének és munkásságának különlegessége, hogy számos alkalommal visszatért Magyarországra és több kiállítást is rendezett. Az emlékezés ezen részének fontosságát hangsúlyozza az a tény is, hogy Szigetbecsén egy emlékmúzeum is létrejött a művész által ajándékozott képek alapján.

A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítássorozata egyedi megközelítést kínál a közönségnek. Ezúttal nem csak a nosztalgiát és a visszaemlékezést idézi fel, hanem az ifjú Kertész életének fontos állomásait is bemutatja. A kiállítás azokra az időszakokra fókuszál, amikor Kertész Budapesten élt, gyermekkora Teleki téren és a Népszínház utcában, valamint az Osztrák-Magyar Monarchiában való katonai szolgálata idején.

A kiállítás részeként összesen 1163 darab, 1925 előtt készült kép kerül bemutatásra, melyek között megtalálhatóak kontaktkópiák, vintázsok, polaroidfotók és személyes képek is. Az anyagot a Magyar Nemzeti Múzeum történésze, Fisli Éva gondozta, aki több alkalommal kutatott a franciaországi Kertész-archívumban, így hozzásegítve a fotós korai éveivel kapcsolatos információk tisztázásához.

Az első két kiállítás korai vintázskópiákat fog bemutatni, melyek között olyan ritka képek is szerepelnek, melyek korábban még sosem voltak nyilvánosan láthatóak. Ezek a korai alkotások igazi ritkaságok, melyek bemutatásával a művész fiatalkori fejlődése is nyomon követhetővé válik.

Az eseménysorozat részeként Esztergomban a Balassa Múzeumban március 23-ától június 23-ig látható lesz az „André Kertész Esztergomban” című tárlat. Ezt követően Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban június 22-től szeptember 22-ig a „Kertész/Kópiák” című kiállítás várja az érdeklődőket. Végül, de nem utolsósorban, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban július 2-től az idős Kertész polaroidjait ismerheti meg a közönség.

Az André Kertész születésének 130. évfordulóját megünneplő kiállítássorozat minden fotóművészet iránt érdeklődő számára kihagyhatatlan élmény lesz, hiszen nemcsak a művész páratlan alkotásait, hanem életének fontos állomásait ismerhetik meg az érdeklődők.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .