Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 2023

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, Millenáris Park

A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki megnyitóján Désirée Bonis, Hollandia magyarországi nagykövete kiemelte: „A magyarok könyvszerető nép.” Ez a kijelentés nem csak egy egyszerű megállapítás, hanem az esemény mélységét, sokszínűségét és az irodalom iránti szenvedélyt tükrözi. Az idei év különlegessége abban rejlik, hogy Boldizsár Ildikó író, egy gyermek- és ifjúsági irodalom képviselője nyitotta meg a rendezvényt, egy olyan műfajjal, a sci-fi-vel, amelyet sokan nem tartanak hagyományos irodalomnak.

Boldizsár Ildikó beszédében felhívta a figyelmet a könyvek erejére a fiatalok életében. És jogosan tette fel a kérdést: miért félik a könyveket, mikor ennél sokkal nagyobb veszélyek fenyegetik a fiatalokat, mint például a háború, az iskolai erőszak vagy éppen az életminőség hiánya? Az olvasás nem csupán szórakozás, hanem olyan készség is, amely segít a fiataloknak a döntéshozatalban és az életüket irányításában.

Az idei fesztivál egy másik fontos vonulata a kortárs gyermekirodalom és a tudományos-fantasztikus irodalom. A kortárs írók az ifjúság mindennapi problémáira reflektálnak, míg a sci-fi műfaj olyan jövőképet mutat, amely felvetheti a kérdést: lehetünk-e érzékenyebbek mások szenvedésére és képesek vagyunk-e egy igazságosabb, összetartóbb világot teremteni.

Hollandia díszvendégként részt vesz az eseményen, és az ország irodalmi értékeit bemutatja a látogatóknak. Az eseményen számos holland szerző vesz részt beszélgetéseken, dedikálásokon és egyéb programokon. Ez nem csak a két ország irodalmi kapcsolatainak szélesítését szolgálja, hanem azt is hangsúlyozza, hogy a kultúra nem ismer határokat.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál tehát nem csupán egy egyszerű könyvvásár, hanem egy olyan esemény, amely kultúrával és könyvszeretettel átitatva hozza össze az írókat és az olvasókat. Az eseményen való részvétel nem csak az irodalom iránti szeretet kifejezése, hanem az empátia és az együttműködés hirdetése egy jobb jövőért. Az esemény egészen vasárnapig várja a látogatókat, így minden irodalom iránt érdeklődő számára kínál valami különlegeset és inspirálót a Millenáris parkban.

fotó: Kovács Tamás / MTI

28 Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

2023 szeptember 28. – október 1.
Millenáris Park
Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

A könyvfesztivál honlapja
A nemzetközi könyvfesztivál facebook oldala

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .