Nagyorgona szemtől szemben

Szent István Bazilika, Budapest - Turisztika, Kultúra

Orgonakoncert a Szent István Bazilikában

Budapest egyik legkiemelkedőbb kulturális kincsét, a Szent István Bazilikát, most egy új, lenyűgöző élményprogrammal fedezhetik fel a zene és művészet szerelmesei. Minden szerdán 10:00 órakor és 11:00 órakor Szotyori Nagy Gábor, a Szent István Bazilika elismert orgonaművésze egy igazi zenei kalandra invitál.

A program során lehetőség nyílik a Bazilika Angster nagyorgonájának közvetlen közelről történő megismerésére és Szotyori Nagy Gábor előadásának élvezetére. A résztvevők a bazilika főbejáratánál találkoznak, majd onnan lépcsőn eljutnak a bazilika karzatára, ahol közvetlen közelről megcsodálhatják az impozáns orgonát. Az orgonaművész személyesen mesél majd az orgona felépítéséről és a hangszer történetéről.

A programot egy 20 perces orgonakoncert zárja, ahol a repertoár két műsor közül választható. Az első műsor a klasszikus orgonadarabokat vonultatja fel, míg a második műsor a barokk és romantikus korszakok remekeit mutatja be.

Műsor 1. – Orgona klasszikusok:

G. F. Händel: Halleluja
F. Schubert: Ave Maria
J. S. Bach: Toccata d-moll és Air
F. Mendelssohn: Menyegzői induló
J. Pachelbel: Canon D-dúrban
Liszt F.: Canzonetta del Salvator Rosa
Ch.-M. Widor: Toccata az Orgona szimfóniából No. 5.

Műsor 2. – A barokktól a romantikáig:

G. F. Händel: Zadok the Priest – Koronázási himnusz
A. Vivaldi: Concerto a-moll – Allegro
J. S. Bach/Liszt F.: Kórus – „Ich hatte viel Bekümmernis” a BWV 21. kantátából
G. Fauré: Aprés un Rêve
Liszt F.: Crusader’s March a Szent Erzsébet legendájából
C. Franck: Prelúdium h-mollban
A. Guilmant: Tételek az orgona szonátájából No. 1.

Az élménykoncert ára 9.900 Ft /fő és amleyre maximum 30 fő jelentkezését tudják fogadni, de akár két fő esetén is biztosítják már a különleges bemutatót.

Szent István Bazilika, Angster Orgona

A Szent István Bazilika

A Szent István Bazilika építése az 1810-es években kezdődött, és hosszú évek kitartó munkája után 1905-ben fejeződött be. A neoklasszikus stílusban épült templom tervezésében Hild József és Ybl Miklós is részt vett. A bazilika Budapest egyik ikonikus épülete, amely nemcsak vallási és történelmi értéke miatt, hanem csodálatos építészeti szépsége és kivételes akusztikája miatt is vonzza a látogatókat.

Az Angster orgona

A Bazilika orgonája Angster József alkotása, aki a híres Párizsi Auguste Cavaillé-Coll tanítványa volt. Az orgona 1905-ben készült el és az évek során többször is bővítették és renoválták. A modern technológiával ellátott orgona ma Budapest egyik legnagyobb és legszebb hangszere. Ezen az előadáson Szotyori Nagy Gábor orgonaművész játékával kel életre.

Jegyvásárlás online, a www.bazilika.jegy.eu oldalon, illetve a bazilika Jegypénztárában, a Szent István tér 2. szám alatt lehetséges.

fotó: Lukáts Tibor

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .