Pályázat Az év ökoturisztikai rendezvényére

Június 8-án, a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2013 rendezvénysorozat debreceni nyitórendezvényén ünnepélyes keretek között hirdették meg „Az év ökoturisztikai létesítménye 2013” pályázatot, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya, valamint a Magyar Turizmus Zrt. írt ki.

Látogató- és családbarát létesítmények

A pályázat célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények, illetve működtetőik megmérettessenek kínálatuk látogató-  és családbarát jellege alapján. Látogatóbarátnak tekinthető az az ökoturisztikai létesítmény, amely – az elsődleges cél, a természeti és táji örökség megőrzése és bemutatása mellett – a látogatók igényeit is figyelembe veszi, működtetése a kereslet ismeretében történik. Ezeket a létesítményeket – infrastruktúrájukat, felszereltségüket és szolgáltatásaikat tekintve is – a látogatók alapvető elvárásainak megfelelően alakították ki, a természeti örökség bemutatása élményszerűen történik. Mindez a látogatói elégedettséget szolgálja, ami a látogatás eredményességéhez, a látottak befogadásához is hozzájárul. A családbarát bemutatóhelyek célzottan gyerekeknek szóló bemutatóval is rendelkeznek, a helyszín kisgyermekes családok számára is kényelmes ott-tartózkodást nyújt.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhatnak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. A címet elnyerő létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik.

A pályázati adatlap június 8-tól letölthető az alábbi honlapokról

A pályázat beadásának határideje: 2013. július 12.

Emlékeztetőül: a tavalyi évben látogatóközpont kategóriában a bakonybéli Pannon Csillagda, valamint a Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei iskola, tanösvény kategóriában a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark nyerte el az elismerést.