Ferrarik és Rolexek a zálogházakban

A pénzügyi válság demokratikus mivoltának beszédes jeleként immár a brit gazdagok is egyre gyakrabban szorulnak a zálogházak gyors – és igen drága – kölcsöneire, amelyek fedezeteként nem egyszer komoly értékű személyes tárgyaikat – Ferrarijukat, Rolex órájukat, sőt jachtjaikat vagy magánrepülőjüket – helyezik letétbe.

 

{module 221}

A Borro nevű brit zálogkölcsönző hálózat járműszállító teherautói a The Times című tekintélyes konzervatív napilap szerdai beszámolója szerint most már rendszeresen a leggazdagabb londoni kerületek – Chelsea, Kensington, Fulham – címeire vonulnak ki, hogy „diszkréten” elvigyék platójukon a szorult anyagi helyzetbe került tulajdonosok Porschéjét, Mercedesét, Ferrariját vagy BMW-jét. A Borro trezorjaiban négy Ferrari mellett gyémántokkal ékesített gyűrűk, Rolex órák, nemes borok, Fender elektromos gitárok, sőt egy Henry Moore-szobor és egy Ivor Novello-díj is várja, hogy pénzzavarba került gazdái kiváltsák.

Az Ivor Novello az egyik legrangosabb brit könnyűzenei elismerés, amelyet dal- és zeneszerzőknek ítél oda 1955 óta minden évben a Zeneszerzők és Dalszövegírók Brit Akadémiája.

A Borro tulajdonosa, Paul Aitken természetesen nem árulta el, hogy a brit pop-rock nagyjai közül ki adta zálogházba a tömör bronzszobrocskát, azt azonban elmondta a The Timesnak, hogy a 2008-ban alapított cég a közeljövőben várja százezredik ügyfelét, és az eddigi legnagyobb zálogkölcsön-tranzakciót tavaly ütötte nyélbe, amikor egymillió fontot fizetett egy teljes képzőművészeti kollekcióért.

A zálogkölcsön korántsem olcsó: a cég a nagy összegű hiteleket éves szintre számolva 39,1 százalék kamatra folyósítja, a tízezer fontnál kisebb értékű szerződések után pedig 68,8 százalék is lehet a kamatteher. Az ügyfelek azonban általában rövid időre veszik igénybe ezt a pénzforrást: az átlagos futamidő négy és fél hónap.

A gazdasági válságtól szorongatott britek sanyarú helyzetét illusztrálja az is, hogy a legnagyobb brit zálogházlánc, az Albemarle & Bond 169 üzletből álló nagy-britanniai bolthálózatának jelentős bővítését tervezi. A cég közölte, hogy 25 újabb boltot nyit, tekintettel arra, hogy mind kevesebben jutnak bankhitelhez, és a zálogkölcsönzés egyre fontosabb szerepet játszik a brit háztartások finanszírozásában.

A cég vezérigazgatója, Barry Stevenson a The Timesnak kijelentette, hogy 2012-vel „kezdetét veszi a zálogházak korszaka” Nagy-Britanniában.
/DeLuxe Magazine/

{module 221}