Rövid hírek 2010.10.20

A fitneszguru szentendrei Update Café-ja végleg bezárt

Két év után váratlanul bezárt Schobert Norbi Update Caféja a szentendrei korzón! Úgy tűnik, Norbi forradalmi ötlete mégsem működik olyan jól, legalábbis annyi érdeklődő nincs a szénhidrátcsökkentett ételekre, hogy abból egy éttermet fent is lehessen tartani. A szentendrei üzlethelyiség kapuján ugyanis hatalmas felirat díszeleg: „Az étterem bérleti joga átadó” – írja a Blikk.

*****

Búcsúznak a BTH első turisztikai nagykövetei

Emlék oklevéllel és egy hangulatos vacsorával búcsúztatták a budapesti turisztikai nagyköveteket a BTH munkatársai az Apacuka étteremben. Az első alkalommal indított négy hónapon keresztül tartó programot a nagyköveti posztot betöltő külföldiek és a BTH is igen pozitívan, az elmúlt év egyik legsikeresebb akciójaként értékelték.
Az akció eredményeként a Budapesten élő és a város iránt elkötelezett ‘nagykövetek’ mintegy 100 blogbejegyzést írtak a BTH nagyköveti blogjára. A blogban terítékre kerülő témákat – mint Budapest top tíz látnivalói, a szerelem és romantika, kedvenc budapesti kerületem, , gasztro Budapest, nyári fesztiválok, koncertek, kiállítások, a Sziget, Budapest éjszakai élete vagy a Borfesztivál – a turisták szívesen fogadták és a BTH weboldalán, a budapestinfo.hu-n, a Visit Budapest facebook oldalon és a nagyköveti blogon havonta mintegy háromezren kísérték figyelemmel a legújabb élménybeszámolókat és bejegyzéseket.

*****

Magyarország a 2011-es bécsi FERIEN Messe díszvendége

A bécsi magyar Nagykövetség zsúfolásig megtelt dísztermében nagyszabású sajtóreggeli keretében bejelentésre került, hogy a 2011. január 13-16. között Bécsben megrendezésre kerülő FERIEN Messe díszvendége Magyarország lesz. Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviselője, valamint Matthais Limberg, a Reed Messe ügyvezető igazgatója tájékoztatta az újságírókat, valamint az osztrák turisztikai szakma képviselőit a megállapodásról. Hazánk díszvendég státusza egybeesik a magyar EU-elnökség kezdetével, valamint a Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett emlékévvel. A Közép-Európa egyik legjelentősebb turisztikai vásárán való kiemelt részvétel egyedülálló lehetőség arra, hogy Magyarország turisztikai kínálata 2011-ben is reflektorfénybe kerüljön az osztrák piacon. A Magyar Turizmus Zrt. külképviselője részletes szakmai prezentációban mutatta be hazánk turizmus-stratégiai céljait, valamint az osztrák piacon kiemelten népszerűsített termékeket. Erdődy Orsolya, a Klassz Zenei Iroda vezetője – a magyarországi bejelentést megelőzve – a bécsi sajtóreggelin adott első kézből tájékoztatást a jövő évi Liszt Év programpontjairól. A rendezvényen a hévízi Lothus Therme Hotel&Spa, a budapesti Regency Hotel, az ÖBB, valamint a Hungarofest felajánlásából értékes nyeremények is gazdára találtak. A jövő évi FERIEN Messén elsősorban Magyarország egészségturisztikai kínálatának, valamint a kulturális ajánlatok bemutatására helyeződik a hangsúly.

*****

Tanácsnok a turizmusnak

Döntöttek a Fővárosi Közgyűlés új alakuló ülésén a pozíciók, feladatok elosztásáról, amely alapján a következő négy évben nem lesz önálló Idegenforgalmi Bizottság, viszont tanácsnoki beosztásban Németh Szilárd (FIDESZ) képviseli az idegenforgalmi érdekeket.

*****

Diplomáciai siker a turizmusnak

A 39 európai ország nemzeti turisztikai hivatalait tömörítő Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission, ETC) október 8-án a belgiumi Gentben tartotta 56. igazgatósági ülését és 79. közgyűlését. Az eseményen hazánkat a Magyar Turizmus Zrt. felkérésére Dr. Róna Iván, az ETC júniusban megválasztott alelnöke, az MT Zrt. korábbi vezérigazgatója képviselte.
A Közgyűlés több, a Szervezet jövőbeni tevékenységét érintő határozatot is hozott, ezek között például rendelkezett arról, hogy szorosabbra fűzik az ETC és az Európai Bizottság közötti viszonyt, amelynek célja, hogy az európai turisztikai marketingszervezetek jobban támaszkodhassanak a Bizottság erkölcsi és anyagi támogatására is. Ennek érdekében az ETC elnöke, Petra Hedorfer asszony, tárgyalásokat kezdeményez az Európai Bizottság illetékeseivel.

*****

Riksák Budapesten

Több száz riksa rója majd Budapest utcáit, ahol a biciklis taxik a belvárosi tömegközlekedés szerves részét képezik – írta a Népszabadság.
Az elektromos rásegítésű, motorral felszerelt, és a pusztán lábbal hajtott riksák most honosodnak meg Budapesten, miközben Londonban már 700, Berlinben közel 300, és Amszterdamban is több száz hasonló taxi jár.
A riksázás egyik leggyengébb pontja Budapesten a pilótaképzés – állítja Borszéki Attila. A Riksa Közlekedési Vállalat (RKV) tulajdonosa szerint ez a munka több mint pedálozás, valójában igazi vendéglátás. A riksában normális megjelenésű és öltözékű, legalább egy idegen nyelvet beszélő intelligens, jó kondícióban lévő sofőrökre van szükség.

*****

Szőke nők szállodája

Egy litvániai befektető cég olyan szálloda építését tervezi a Maldív-szigeteken, ahol csak és kizárólag szőke, női alkalmazottak dolgoznak majd. Az ötlet heves ellenállásba ütközött és a helyi törvények alapján is nehéz dolga lesz a beruházónak – adta hírül a BBC nyomán az Origo.
Az litván Olialia cég azt tervezi, hogy kizárólag szőke női alkalmazottakat foglalkoztat majd egy épülő szállodában, a Maldív-szigeteken. A szálloda vendégeit közvetlen charterjáratok szállítják majd a szigetre, s a gépeken szintén kizárólag szőke utaskísérők teljesítenek majd szolgálatot – írja a BBC.
A céget szintén szőke hölgyek vezetik és több üzletágban is tevékenykedik az élelmiszer értékesítéstől kezdve a limuzin-kölcsönzésig, de például rendezvényszervezést is kínálnak előkelő litván éjszakai klubokban.
A cég ügyvezető igazgatónője azt mondta a BBC-nek, hogy a társaság szeretné megdönteni a buta szőke nők sztereotípiáját. (BBC / Origo)

*****

A Budapest Airport új tendert írt ki taxi szolgáltatásokra

A Budapest Airport új tendert írt ki a Ferihegyi Nemzetközi Repülőtérről üzemelő taxi szolgáltatás nyújtásáról. Ezzel párhuzamosan a Budapest Airport az előírásoknak megfelelően tájékoztatta a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.-t arról a döntéséről, hogy felmondja az eddigi megállapodást a jelenlegi üzemeletetővel.
A Budapest Airport számára a legfontosabb szempont az utasok biztonsága, kényelme és a nyújtott szolgáltatás minősége, ezért alapos piaci elemzést követően több, a budapesti taxis piacon jelenlévő céget hívott meg a részvételre a tenderben. A Budapest Airport célja az, hogy a leendő új szolgáltatót tisztességes és mindenki számára átlátható folyamat során a lehető legrövidebb időn belül válassza ki.

*****

Bezárás és felújítás

Felújítási munkálatok miatt a Hunguest Hotel Erkel Munkácsy szárny-a 2010. november 6-tól bezár.
A Dürer szárny 2011-ben megnyitásra kerül.

*****

Fejleszt az Alois Dallmayr

A 2009-ben 2,5 milliárd forint árbevételt elérő és 6000 kávéautomatát üzemeltető Alois Dallmayr Kft. tovább fejleszt és áruautomata és technológiai központot épít Tolnán.
Mint Dános Gábor ügyvezető igazgató elmondta az 1600 négyzetméteres beruházáshoz 40% támogatást kaptak a Dél-dunántúli Regionális Operatív Protramtól és ezzel nem csak Magyarországra kínál új termékeket, hanem kelet-közép Európát is ellátja.
Egyedülálló intelligens műszaki megoldással lehetővé teszik, hogy a jövőben a kávéautomatáikból sms-sel is lehet kávét vásárolni.

*****

Megújult az ibis Budapest Centrum

A belváros szívében a Ráday utcában található ibis Budapest Centrum teljesen megújult belsővel készül a következő szezonra, a brand legújabb nemzetközi sztenderdjeinek újdonságait és praktikusságát kihasználva.
A teljesen felújított „Coquelicot” szobákban a régi szőnyegpadlót parketta váltotta, kicserélték az ágyakat és az ágytakarót, a duvet paplan helyettesíti, LCD-tv-k, teljes sötétítést biztosító függönyök kerültek beépítésre.

*****

A Budapest Airport a Wizz Air új otthona

Kelet-Közép Európa legnagyobb diszkont légitársasága, a Wizz Air úgy döntött, hogy jövő tavasztól a Ferihegyi repülőtéren rendezi be új magyarországi központját. Az erről szóló bérleti szerződést a mai napon írta alá Váradi József, a légitársaság, és Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. A megállapodás öt évre szól.

*****

Bor és egészség

Az Európai Borlovagrend magyarországi konzulátusa a korábbi kőszegi borkonferenciák tapasztalataira és eredményeire támaszkodva országos konferenciát rendez Egerben:
„I. Bor és Egészség Konferencia” címmel.
A 2010. október 28-30. közötti rendezvény előadói között orvosok, borászok, gasztronómusok találhatók.
A szervezők szeretnék az eseményt a bor ünnepévé tenni.