10 éves jubileum és majd 100 éves történelem

Le Meridien - BudapestA Le Méridiene Budapest rendhagyó és több szempontból különleges jubileumát ünnepli október hónapban. A belváros szívében található öt csillagos szálloda 10 éve október 16-án déli 12 órakor nyitotta meg kapuit ünnepélyes keretek között. Az eltelt egy évtizedben több rangos díjat nyert el a szálloda és számos híresség nagy megelégedettséggel vette igénybe a luxusszálloda szolgáltatásait.

A Le Méridien Budapest jelenlegi épülete 1914 és 18 között, majd 100 éve Mann József és fia építőmesterek irányításával épült az Adriai Biztosító Társulat számára és Adria-palota néven vált ismerté. Az épület földszintjén színvonalas üzletek, a tetőtérben műtermek működtek 14 db luxuslakással kiegészítve, amelyek akkoriban Budapest legigényesebb bérlakásai voltak. Ezt a magyar századelő legjelentősebb, az első vasbeton szerkezetű épületét már korai időszakban műemlékvédelem alá helyezték.

A II. világháború alatt súlyos bombatámadások érték, központi fekvése, a tetőtéren elhelyezett légelhárító ágyú és az épület magassága miatt. Szinte teljesen megsérültek a homlokzatot díszítő, a korábbi biztosító ágazatokat jelképező szobrok. A háború utáni felújítást követően 1950-ben a Budapesti Rendőr-főkapitányság kapott helyet az épületben, minden szinten más osztály működött, az alagsorban óvóhelyek voltak kialakítva, amelyet anyagraktárként használtak Szerető Endre a BRFK polgári alkalmazottjának visszaemlékezése szerint. Az 1970-80-as években még néhány kovácsoltvas kapun olvasható volt az ABT felirat az egykori Biztosító Társaságra emlékeztetve. Az épületet 1998-ban kezdték felújítani Kolbe Tibor építész tervei alapján.

A tervezés és kivitelezés nagy kihívásnak minősült. A műemlékvédelmi hivatal közreműködésével a mai impozáns épület megőrizte külső klasszikus eleganciáját, a belső tereknek pedig impozáns családias és harmónikus légkört teremtettek. Az előcsarnokból nyíló üvegkupolás átrium látványa a fényáradatban úszó tér és a kovácsoltvas paravánokkal megkapó és megnyugtató is egyben. De nem csak külcsín, hanem a belbecs is számít. A szálloda igazgatója, Adrian Gray úgy gondolja és büszke arra, hogy több visszatérő híresség veszi igénybe szolgáltatásaikat. David Coulthard a magyarországi Forma1-es futamok idején mindig a szálloda vendége, de szeretettel emlékszik vissza a több mint negyven hírességre, akik az elmúlt 10 éve alatt a szálloda vendégei voltak. Keserű Franciska, a szálloda pr menedzsere a személyzet több tagjával együtt, maga is megnyitás óta a szállodában dolgozik.

A több éve állandó személyzet, a jól szabályozott és az igényekhez harmonizált szolgáltatások, a biztonsági személyzet hatékony együttműködése a hírességek itt tartózkodása idején, ami vonzóvá teszi a küllemében is megnyerő ötcsillagos szállodát és ez lehet az egyik titka a szálloda színvonalas működésének. Adrian Gray úgy véli, hogy a szálloda vonzereje és megtartó ereje a személyre szabott szolgáltatásokban, a személyzet előzékenységében, nem utolsó sorban a francia életérzés hirdetésében és a francia konyhaművészetben rejlik. A városban már oly népszerűvé vált torták sütéséhez az elmúlt tíz évben 20 tonna lisztet használtak fel. A macaronnak, ennek a könnyű, omlós és nem túl édes híres francia süteménynek az elkészítését október hónapban, minden héten szerdán a 10 éves jubileum kapcsán bárki megtekintheti a Le Bourbon látványkonyhájában.

A Le Méridien Budapest 10 éves jubileuma több mint egy évtizedet felölelő évforduló. A majd egy évszázados múltat őrző falakon túl nagy jelentőséget kap az, hogy a szállodában dolgozók közös munkája, a kitartás és a kellemes légkör meghozza a gyümölcsét. A szállodába nemcsak belépni jó, hanem visszatérni is! Egyszerű, pompázatos, nem túl hivalkodó, mellette családias és harmónikus. Óhajthat-e bárki ennél többet?!

Horváth Gabriella