Rövid hírek 2012.09.05.

GSZT szakújság Rövid HírekA világ legöregebb étterme

Az Olaszországi Ferrarában található a világ legöregebb étterme, mely az al Brindisi, vagyis az „Ivó” nevet viseli. Az éttermet 1435-ben alapítoták. A ferrarai székesegyház oldalában levő szűk utca vezet az al Brindisi (Ivó) nevű étteremhez. Egykor Chiuchiolino (Részeges) volt a neve, és csak ladikkal lehetett megközelíteni, mivel majdnem hatszáz évvel ezelőtt még egy láp közepén állt.

{module 221}

Az olasz étteremkalauzokban nemcsak életkora, hanem rendkívüli borospincéje miatt is kiemelt étterem már a költő Ludovico Ariosto (1474-1533) egyik komédiájában is szerepelt. Ferrarában úgy tudják, hogy a valamikor fogadóként is működő al Brindisi első emeletén szállt meg a város egyetemén tanuló Nikolausz Kopernikusz (1473-1543) csillagász.

Az éttermet az ötvenes évek óta a vendéglátásban hosszú múltra visszatekintő Pellegrini család vezeti.

A ferrarai étterem jóval idősebb, mint a spanyolok által a világ legrégebbi éttermeként hirdetett Casa Botin, amelyet 1725-ben nyitottak meg Madridban.

Zamody Gábor

*****

Rekordösszeg gyűlt össze a Trevi-kútban

Rekordmennyiségű pénz gyűlt össze fél év alatt a római Trevi-kútban – közölte a La Repubblica című olasz lap.

A Caritas segélyszervezet munkatársai összesen 540 ezer eurót szedtek ki a világhírű szökőkútból az elmúlt hat hónap alatt.

A nem utolsósorban Anita Ekberg éjszakai fürdőzése révén Fellini Az édes élet című filmjében világhírűvé vált turistalátványosságot hetente tisztítják meg azoktól a pénzérméktől, amelyeket a látogatók a válluk fölött a vízbe hajítanak. A hagyomány szerint, aki pénzt dob a kútba, az mindenképpen visszatér az örök városba.

Az elmúlt években is folyamatosan nőtt az összegyűlt pénzmennyiség: 2010-ben 838 ezer euró, 2011-ben pedig már 951 ezer euró gyűlt össze egy év alatt. A „félidei” érték alapján és a 2012-ben összesen várható turisták száma szerint idén még nagyobb összegre lehet számítani. A pénzt jótékony célokra fordítják.

A bevétel növekedése nem feltétlenül a turisták nagyvonalúbbá válásának köszönhető, lehetséges, hogy csupán a lopásokat sikerült visszaszorítani. Aki ugyanis megpróbál pénzt kihalászni a kútból, azt akár le is tartóztathatják.

MTI

*****

Bezárja éttermét a világhírű szakács

Negyedszázados sikersorozat után bezárja éttermét a világ egyik legelismertebb szakácsa, hogy filozófiát tanulhasson és elnyerje a doktori címet.

Az 52 éves chicagói Charlie Trotter megnyert már minden jelentős kulináris díjat az Egyesült Államokban találékony amerikai konyhájával, és borszakértőként – 1800-féle gyűjteményével – szintén nagy tekintélyt vívott ki. Éttermét pénteken tervezi bezárni, az utolsó vacsora nagyon rendhagyó lesz, elmondása szerint tökéletes ellentéte annak, amit 25 éven át képviselt.

Szinte a teljes bútorzatot kiteszik, és étekállomásokat állítanak fel, egyebek közt sajtos-marhasültes pizzásat, de lesznek olyan ételek is, amelyek még sohasem léteztek. A búcsúbankettre 200 vendég hivatalos, köztük sok séf és barát.

MTI

*****

Turisták, akik jól szórakoznak mások halálán

Egyre több turista vált kompjegyet azért, hogy eljusson Giglio szigetéhez, ahol a Concordia luxushajó tragédiája történt.

2012. január 13-án a Concordia kapitánya, Francesco Schettino úgy döntött, hogy eltér az eredetileg kijelölt útvonalától azért, hogy a szigetet közelebbről lássák. Az ismeretlen szakaszon azonban balesetet szenvedett, és a hajó oldalára borult. A 4250 utasból 30 meghalt.

A Telegraph tudósítása szerint a 16 kilométerre eső Santo Stefano szigetről érkeznek a legtöbben. Giglio szigete azonban még csak annyit sem mondhat el, hogy anyagilag jól járna a kárörvendőkkel. A turisták egyetlen napra érkeznek, s ezzel a szállodaipar nem látja hasznát a téli katasztrófának.

*****

Ausztrália a legnagyobb álom

Egy frissen végzett kutatás szerint, Ausztrália bizonyult a leginkább „álomútnak” az utazók közöttIsmét egy érdekes adat a nemzetközi hírek között, a legtöbb turista Ausztráliában töltené nyaralását, derült ki a dealchecker.co.uk felmérésből. Az internetes oldal több mint 5000 ember véleményét kérdezte.

A nemrégiben történt szavazáskor az ország bizonyult a nagybetűs álom úti célnak. Ausztrália a „családi vakáció”, és az „óceáni hajózás” kategóriákban szintén az élen jár, mint népszerű desztináció. Ezen felül Sidney-t a világ egyik legstílusosabb városának szavazták meg. A szavazás során az is kiderült, mivel töltik idejüket leszívesebben a szigetország vendégei: a kedvencek közé tartozik a snorkellezés, a búvárkodás és a bálnafigyelés.

A dealcheacker.co.uk munkatársa szerint nem csoda, hogy pont Ausztrália nyerte el az álom úti célnak járó címet. Ausztráliába változatos tájak, a természet szépsége és a pezsgő városok csábítják a turistákat. A nagy korallzátonyok a világ egyik legszebb csodái közé tartoznak, és Sidney kulturális pezsgése Londonéval és New Yorkéval is vetekszik.

Zamody Gábor

*****

Fejleszt a Hertz

Mintegy 2,3 milliárd dollárért megvásárolja Dollar Thrifty Automotive Group Inc. nevű riválisát a Hertz Global Holdings Inc. autókölcsönző cég. A részvényenként 87,50 dolláros vételár 8 százalékos prémiumot tartalmaz a Dollar Thrifty a záróárához képest.

A Hertz azt is bejelentette, hogy egy különálló ügylet keretében eladja Advantage nevű  egységét a Franchise Services of North America és a Macquarie Capital konzorciumának. A Dollar Thrifty felvásárlásáért több mint két  éve küzdött a Hertz, az ügylettől a vevő évi 160 millió dolláros megtakarítást vár a szinergiák okán.
Napi Gazdaság

{module 221}