Növekvő keresleti trendek az európai üzleti légiközlekedésben

Skyllence - üzleti légiközlekedési szolgáltató

Az európai üzleti légiközlekedési szegmens kilátásai ígéretesek ahogy az iparág a 2023-as második negyedévet közelíti. Különösen igaz ez az európai piacra, amely a kereskedelmi és nem kereskedelmi üzleti járatok magas aktivitási szintjét mutatta az elmúlt hat hónapban.

2022-ben az üzleti légiközlekedési szegmens rögzítette a legmagasabb járatszámot különböző európai úti célokra, becsült adatok szerint körülbelül 55%-ot, ezt követte a belföldi járatok 35%-kal. Az európai üzleti légiközlekedési piac rendelkezésre álló flottaadatai magas koncentrációt mutatnak a nagy repülőgépekben, könnyű repülőgépekben, egymotoros turboprop gépekben és kéthajtóműves turboprop gépekben, ami arra utal, hogy ez a szegmens jelentős potenciállal rendelkezik.

Vaitiekunaite Vilma, a Skyllence vezérigazgatója megjegyezte, hogy a 2023-as első negyedévben óriási kereslet volt az üzleti légiközlekedés iránt, különösen az európai piacon, ahol sok utas áttért a járvány alatt a kereskedelmi járatokról a magánrepülésre. Egyéb gyakorlatok, például bérelt járatok, magánrepülőgépek megosztása és töredékes magánrepülőgépek váltak népszerűbbé, ez a trend növelte az üzleti légiközlekedés vonzerejét, elérhetőségét és demokratizálását a mobilitás eszközeként. Ez a trend folytatódik, legalább a 2023-as év hátralévő hónapjaiban és a közeljövőben, mivel ez a légiközlekedési szegmens továbbra is innovál és radikális átalakításokat hajt végre a működési, árazási és biztonsági funkciók területén.

2023 februárjában az európai üzleti légiközlekedési szegmens 8%-os csökkenést mutatott a forgalmi adatokban – indulások, érkezések, belső járatok és légterek átlépései – a 2022 februárhoz képest. Azonban ennek a csökkenésnek ellenére nagy valószínűséggel az üzleti légiközlekedési szolgáltatók havi alapon növekedést fognak jelenteni a magánúti keresletben a kereskedelmi légiközlekedés növekvő kapacitási problémái miatt. Sok utas, akik kereskedelmi légitársaságokra támaszkodnak, amikor különböző európai célpontokra és azokon túlrepülnek, valószínűleg magánrepülésre váltanak, hogy elkerüljék a nagyobb repülőterekre jellemző kellemetlenségeket, a rendszeres és váratlan lemondásokat és a kapacitási problémák miatt felmerülő más zavarokat.

Emellett az üzleti légiközlekedési szektorban úttörő változások várhatóak, amelyek növelhetik a diverzifikáció lehetőségét. Például a magánrepülő bérlők alternatív megoldásokat vizsgálhatnak, hogy javítsák az utazási élményeket, rugalmas lehetőségeket vezessenek be és új szolgáltatásokat indítsanak.

Az Eurocontrol előrejelzéseinek megfelelően a fokozatosan újranyíló hazai, európai és transzatlanti piacok pozitív kilátásokat mutatnak az üzleti légiközlekedés számára. Ezekben a piacokon sok üzleti légiközlekedési szolgáltató magas járati aktivitást jelentett 2023 márciusában, ami a felgyülemlett keresletet jelzi, ahogy több utas továbbra is magánúton repül különböző úti célokra. Nem lenne meglepő, ha ezek a szolgáltatók magas éves tevékenységet tartanának fenn az üzleti repülés növekvő kereslete miatt.

A Skyllence vezérigazgatója szerint várhatóan növekedni fog az üzleti repülés Európában és más piacokon, mint Észak-Amerika, a következő hónapokban. Amikor a 2023-as trendekről beszélt, Vilma megfigyelte, hogy sok vállalati utazó felismerte a magánrepülés előnyeit és kényelmét, ami a vállalkozások közösségi légi közlekedésének nagyobb kihasználásához vezethet a prognosztizált időszakban.

Az üzleti légiközlekedési szolgáltatóknak azonban problémákkal kell szembenézniük, amelyek már vihart kavartak a kereskedelmi légiközlekedési szegmensben. A növekvő nyugdíjak, a képzett szakemberek iránti növekvő kereslet, a változó demográfia és a korábban tapasztalt személyzethiány lenyomata lehet a vállalkozásokra, amelyek üzleti járatokat üzemeltetnek. Azonban ezek a szolgáltatók képesek navigálni az ilyen foglalkoztatási problémákon, ha megfelelő juttatásokat biztosítanak, szakmai fejlődési programokat kínálnak és jelentkezési lehetőségeket bővítenek az érdeklődőknek a dedikált üzleti légiközlekedési iskolákban. A cél az, hogy ösztönöket nyújtsanak a maradáshoz, miközben lehetőséget biztosítanak a készségek fejlesztésére, tapasztalatok szerzésére és hatékonyság növelésére az üzleti légiközlekedés területén.

A 2023 első három hónapjának és az azt követő időszaknak az üzleti légiközlekedés teljesítményét tekintve látható, hogy ez a szegmens folytatja a fellendülést annak ellenére, hogy a járvány óta tartó zűrzavar és bizonytalanság. „A magánrepülőgép-szolgáltatók készek áttörni a meglévő akadályokat és alkalmazkodni az elvárt piaci fejleményekhez, hogy új magasságokat érjenek el és versenyképesebbek legyenek, mint kereskedelmi társaik” – zárja a Skyllence vezérigazgatója.

fotó: Skyllence

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .