Barlangokban alhat Sirokon

Barlangokban alhat Sirokon

Különleges szálláshellyel gazdagodott Sirok turisztikai kínálata: elkészültek a SIROCAVE Barlang Apartmanok, melyek a siroki 300 éves barlangokban fogadják a vendégeket.

Barlangokban alhat Sirokon

A beruházó SIROCAVE Kft. vezetése 2009 óta készül erre a fejlesztésre. Akkor járták végig a barlanglakásokat, és a Vörös utca végén lévőknél láttak lehetőséget arra, hogy olyan apartmanokat alakíthassanak ki, ahol megfelelő a panoráma, illetve van hely parkolóknak, teraszoknak is. Az is fontos szempont volt, hogy gépjárművel jól megközelíthető legyen a szálláshely. Az apartmanokból kilátás nyílik a falura, a környékbeli hegyekre, a Mátrára. A tervek 2011-ben készültek el, majd két részletben, 2012-ben és 2013-ban tudott pályázni a SIROCAVE Kft. azok megvalósítására. A teljes pályázati forrás 37,2 millió forint volt (Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap), a beruházás összköltsége pedig csaknem 60 millió forint.

Németh Gabriella cégvezető szerint Magyarországon és Közép-Európában is egyedülálló szálláshely valósult meg a siroki 300 éves barlangokban. A nyolc darab, összesen 16 fő elhelyezésére alkalmas Barlang Apartman sokkal többet kínál, mint egy szálláshely. A különleges hangulatú apartmanok kicsit visszarepítik a múltba a vendégeket. Az emberiség ősi emlékezetét idézi vissza a „barlangi élet”, ugyanakkor a vendégeknek nem kell lemondaniuk a mai kor adta kényelemről. Az apartmanokban felszerelt konyha, fürdőszoba található, a családosok számára kialakításra került két olyan egység, ahol 1-1 szobát igény szerint össze lehet nyitni. A későbbiekben elkészül egy wellness-részleg is jakuzzival és szaunával.

Jelenleg kulcsosház jelleggel működik a szálláshely: a vendégek érkezésekor a helyszínen fogadják őket, átadják a kulcsokat, teljesítik az esetleges kéréseket, de a szállásadó nincs ott folyamatosan. A szállás igénybevételéhez tehát előzetes bejelentkezés szükséges.