Csillagok, csillagok…

Hotelstars szállodabesorolásMegszületett a megállapodás, eldőlt, hogy a Nemzeti Szállodai Tanúsító Védjegy – Hotelstars 2012. július 1-jétől nemzeti védjegy lesz. A védjegy tulajdon joga a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségéé (MSZÉSZ), ennek megfelelően a minősítési rendszer működtetése is az MSZÉSZ-é.

{module 221}

Természetesen a Hotelstars egy ajánlott minősítési rendszer, amely használata nem kötelező a szállodák részére, de tekintettel arra, hogy a csillagokat, csak ez a rendszer használhatja, ajánlatos a szálláshelyek tulajdonosainak szálláshelyeit minősíteni.
Az így nyert akreditáció négy évig érvényes.

A minősítés első fázisa a szövetség honlapjáról letölthető kérdőív kitöltése, azaz az önminősítés, majd a szövetség által felkért minősítők a helyszínen ellenőrzik és hagyják jóvá a besorolást. A tervek szerint a regisztrációtól a minősítés befejezésig maximum 60 nap telhet el.
A minősítés nem ingyenes, a szálloda méretétől és a csillagok számától függően változik a besorolás költsége, 66.000.- forinttól 377.000.- forintig.

A Hotelstars Ausztria, Csehország, Hollandia, Magyarország, Németország, Svájc és Svédország szállodaszövetségeinek részvételével 2009 decemberében alapított Hotelstars Union által kidolgozott harmonizált követelményrendszert alkalmazza. 11 tagországában mintegy 150 milliós piacot képvisel, több mint 18 ezer szálloda minősítése azonos elvek szerint történik 2010-től. A rendszer folyamatosan bővül, számos ország jelezte a csatlakozási szándékát. Magyarországon a rendszerben már regisztrált szállodák száma 380, ebből 225 már megszerezte a minősítést, többségük a 3-5 csillagos kategóriába tartozik.

A minősítés igényléséhez nem szükséges az MSZÉSZ tagjának lenni, a szövetség valamennyi hazai szálláshely rendelkezésére áll, mert a Hotelstars védjegyeket az NGM partnereként vizsgálja.

A szerződés aláírásakor a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal munkatársa Fülöp Zsuzsa bejelentette, hogy ebben az évben a hatóság még nem tart cél vizsgálatot, de a jövő évtől kezdve a szállodák minősítésének ellenőrzése cél feladatuk lesz.

{module 221}