Előrébb ugranak a szállásfoglalók

Előrébb ugranak a szállásfoglalókA szállásfoglaló portálok kárt okoznak a hoteleknek azzal, hogy az internetes keresőkön megelőzik a szállodák hivatalos honlapjait – állítják egyes ágazati szakemberek. Mint mondják, ezzel a módszerrel a gyűjtőoldalak indokolatlan jutalékokhoz jutnak.

{module 221}

Az internetes keresőkben, így a Google-ban is lehetőség van arra, hogy a cégek kulcsszavakra hirdessenek, aminek eredményeként ezek a fizetett, kulcsszavas hirdetések a „normál találatok” előtt jelennek meg. Ezzel nincs is semmi gond, viszont egyre gyakoribb, hogy néhány szállásfoglaló oldal a Google-ban szállodák nevére hirdet, ami miatt a szállodák saját honlapjai a fizetett találatok alá szorulnak.

Próbálja csak meg, hogy véletlenszerűen rákeres bármelyik szálloda vagy panzió nevére. Azt fogja látni, hogy az első három találat között foglalóoldalak lesznek, és csak ezt követi majd a hotel saját honlapja – vázolja a problémát Kamarás Dávid, a Hotel Virágos online marketing-tanácsadója, hozzátéve, hogy ez a jelenség egyre több szállásadót foglalkoztat és bosszant.

A probléma az, hogy a szállásfoglaló portálok előrébb kerülése miatt a szállodák bevételtől esnek el, mert jutalékot kell fizetniük, hiszen ha a vendég a szállásfoglaló oldalon keresztül foglal, akkor e portálok üzemeltetőinek jár a részesedés. Ha viszont valaki egy konkrét hotel nevére keres rá a Google-ban, valószínűleg határozott célja van, ami pedig a szálloda munkájának és nem a szállásfoglaló oldalnak köszönhető. A jelenség következményei tehát nemigen szorulnak magyarázatra, igencsak egyértelműek.

Kamarás Dávid azt ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a szállásfoglaló portálok nélkül a szállodák akár jelentős bevételtől is eleshetnének, hiszen emiatt csökken a forgalmuk. – Szállodatípustól függ, hogy a foglalások hány százaléka érkezik a foglalóoldalakról, de nem ritka, hogy a vendégek 35-40 százaléka ezeken keresztül érkezik. Mindez remekül szemlélteti azt, mekkora kiesést jelentene egyes hoteleknek az, ha nem lennének jelen a gyűjtőoldalakon. Azt ugyanakkor a szakember nem tartja korrekt megoldásnak, ha a hozzájuk érkező vendég után pusztán amiatt kell jutalékot fizetniük, mert a vendégek nehezebben találják meg a keresőkön a szálloda webcímét. A vendégek nincsenek tisztában azzal, hogy miközben a hotelek a hirdetésekre rengeteg pénzt költenek, a foglalóoldalaknak is 10 százalék körüli jutalékot kell fizetniük.

Lapunk a szálláskereső  portálok hirdetésével kapcsolatos problémával megkereste az egyik legnagyobb magyar foglalóoldalt. A portál vezetője elmondta: az, hogy a szálláskereső portálok a hotelek nevére is hirdetnek, ez a világon mindenütt bevett gyakorlat, olyannyira, hogy ezt rendszerint a szerződések is tartalmazzák. Tény, hogy ezen hirdetési formával a hagyományos találatok mellett megjelennek a fizetett hirdetések is, de  ezzel nincs semmi gond, hiszen bármely más hirdetési forma esetén is hasonló a gyakorlat. Ilyenek lehetnek például az utazási irodák katalógusai, hiszen e kiadványok is a szálloda nevével hirdetnek. Fontos az is, hogy ezt az internetes hirdetési formát sem a nemzetközi, illetve a hazai jog nem tiltja. Másrészt a szálláskereső portálokkal szerződött hotelek kérhetik azt is, hogy azok a keresőoldalakon ne hirdessenek a nevükre, de az ilyen kérésnek feltétele van, mégpedig az, hogy semelyik másik szállásközvetítő ne hirdesse az adott szálláshelyet.

Idegenforgalmi és ökoturisztikai klaszter alakult a turizmus fellendítésére a Nyíregyházához tartozó üdülőhelyen, Sóstógyógyfürdőn – jelentette be a szerveződés elnöke. A klaszter azt szeretné, ha a Sóstógyógyfürdőn működő, mintegy 40 vállalkozás csatlakozna hozzá, köztük önkormányzati, valamint a szálloda- és vendéglátó-ipari, illetve agrárturisztikai cégek is. Célja az, hogy a szállásadók együttműködésével elérje: Sóstógyógyfürdőre az eddiginél, azaz évi 800-900 ezernél is több vendég látogasson el.

(Szabó Emese)

{module 221}