A láncaik csak nyerhetnek

A láncaik csak nyerhetnekAz orosz piac még kiaknázásra vár, a gyorséttermekkel túltelített Amerikához képest rengeteg lehetőség rejlik benne, azonban nem minden franchise képes fennmaradni a vasfüggöny túloldalán.

{module 221}

Christopher Wynne, a Papa John’s Pizza franchise tulajdonosa szerint számos lehetőség hever parlagon az orosz piacon – írja a nytimes.com. Ezt támasztja alá az is, hogy az étteremlánc duplájára növekedett az elmúlt időszakban, nemrég nyitották meg a huszonötödik Papa John’s pizzériát.

Az amerikai gyorsétterem üzlet folyamatosan terjeszkedik, India és Kína után az orosz piacon is erős kereslet érezhető nem csupán a pizza iránt, de többek közt a Burger King Whopperje, a Cinnabon klasszikus tekercsei, vagy a Subway barbecue sertésszendvicse is egyre népszerűbbek az orosz fogyasztók körében. A gyorsétterem-ipar elemzői szerint, ahogyan nő az emberek jövedelme, úgy egyre nagyobb arányát költik el az úgynevezett gyorsételekre.

Az orosz piac ma, az ötven évvel ezelőtti Amerikához hasonlítható. Évekig az 1990-ben a Puskin téren megnyitott McDonald’s volt az egyetlen amerikai gyorsétterem Oroszországban. Ma már 279 „mekiben” várják az orosz vásárlókat. Szép lassan pedig a többi étteremlánc is beszivárog az orosz piacra. A Burger King 22 éttermet nyitott, a Carl’s Jr. 17 helyen üzemel Szentpéterváron és Novoszibirszkben. A Wendy’s eddig két étteremmel büszkélkedhet – közülük az egyik a híres moszkvai Arbat utcában van -, és további 180 nyitását tervezik 2020-ig. A Subway közel kétszáz helyen üzemel Oroszországban, a KFC, Pizza Hot és Taco Bell láncokat birtokló Yum Brands összevont csirkeétterem-láncot működtet Rostik’s-KFC néven, valamint Il Patio nevű olasz étteremláncával is jelen van az orosz piacon. A Yum összesen 350 éttermet működtet Oroszorszgában.

Az orosz infrastruktúra fejlődése hozza magával a gyorsétterem láncok megjelenését is. A nagy bevásárlóközpontok, az autópályák terjedésével megjelent a kereslet a gyorsételek iránt. Az orosz fogyasztók egyre többet tudnak költeni, köszönhetően az ország igencsak profitáló olaj exportjainak, amelyekből a lakossághoz is csurran-cseppen. Nem utolsó sorban pedig annak ellenére, hogy a jövedelmük messze nem éri el az amerikai átlagot – Amerikában több mint 43 ezer dollár jut egy háztartásra, míg Oroszországban ez csupán 7 ezer körül van – az oroszok a pénzük nagyobb százalékát költik el szabadon, tetszés szerinti ad-hoc kiadásokra.

Ennek oka, hogy az oroszokra nem jellemző az a fajta eladósodás, ami visszafogja az amerikaiak vásárlóerejét. Oroszországban a jövedelemadó 13 százalék, és a legtöbb ember jelzálogmentes ingatlannal rendelkezik. Ezáltal a gyorsétterem láncok is drágábban, átlagosan két dollárral magasabb árakkal működhetnek az orosz piacon. Míg Amerikában átlagosan 6,50 dollárba kerül egy menü, addig Oroszországban ugyanezért 8,95 dollárnak megfelelő összeget kell fizetni. Egyes helyeken a különbség ennél jelentősebb, a Papa Jonh’s Pizza amerikai éttermeiben például egy óriás pizzáért 14 dollárt kell fizetni, míg Oroszországban ugyanez 21,62 dollárba kerül.

A Papa John’s, Moszkva harmadik legnagyobb pizzérialánca közel 21 százalékos bevétel növekedéssel zárta a tavalyi évet. Bár azt nem árulták el, hogy mekkora forgalma van egy-egy étteremnek, azt azonban elmondták, hogy a moszkvai az egyik legjövedelmezőbb terület a harmincöt ország közül, ahol a franchise jelen van. A tulajdonos szerint egy új étterem megnyitásának közel 400 ezer dolláros költsége három hónap alatt megtérül Oroszországban. A 13 milliós népességű Moszkvában csupán 300 pizzéria működik, szemben Manhattannel, ahol az 1,6 milliós lakosságra több mint négyezer étterem jut.

Az egyértelmű előnyök mellett számos nehézséggel is szembe kell nézniük az amerikai étteremláncoknak. A nehézkesen működő bíróságok és szellemi tulajdon védelmének hiánya okozhatnak kellemetlenséget. A Papa John’s láncnak például már meggyűlt a baja egy, ugyanezen a néven futó pizzériával, amit a bíróság végül névváltoztatásra kötelezett, Papa John’s helyett Papa’s Place lett az étterem neve. A Starbucksnak is voltak a védjeggyel kapcsolatban nehézségei, ezeket leküzdve azonban jelenleg már 47 helyen van üzletük.

Azonban nem minden nyugati franchise képes megtelepedni az orosz piacon, mivel számos cég nem fordít elég figyelmet a kulturális különbségekre. A Campbell Soup láncnak például idén le kellett húznia a redőnyt. A kínálatukban szerepelt egyfajta húsleves, amely a tradicionális orosz borscs leegyszerűsített változata. Az oroszok azonban nem fogadták szívesen az amerikai verziót. Hasonló kezdeményezés volt a Papa John’s direkt az orosz piacra szánt pizzája, amely azonban hamar népszerű lett. A kéksajtos, csirkés, zelleres és Tabasco szószos pizza sikere azzal magyarázható, hogy bár felhasználja az orosz ízvilágot, azonban nem másol egyetlen orosz receptet sem, nem akar versenyezni egyetlen hagyományos étellel sem.

(New York Times)

{module 221}