Jól teljesítenek a négycsillagos szállodák

Hotel Rácz Budapest A Colliers International budapesti irodája megjelentette legújabb, szállodapiaci jelentését, melyből kiderül, hogy 2011 első félévében a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma 4, illetve 3%-kal haladta meg az előző évi szintet. Ezen belül a szállodák teljesítménye továbbra is az átlag felett van, ezekben az egységekben 7%-os volt a vendégéjszakák számának növekedése.

{module 221}

„Különösen a négycsillagos szállodák teljesítettek jól, ahol a növekedés meghaladta a 11%-ot” – mondta Szircsák Norbert, az ingatlan-tanácsadó cég piackutatója és értékbecslési tanácsadója.

Részben az Európai Unió  soros elnöki tisztségének is köszönhetően a főváros szállodáiba érkező külföldi vendégek és az általuk eltöltött éjszakák száma 10, illetve 8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A négycsillagos szállodákban pedig 12–14%-os emelkedés volt megfigyelhető. A második félév értékmérő lesz abból a szempontból, hogy mennyire lassulhat le a növekedés üteme.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 43%-os volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák  érték el a legmagasabb, 61%-os, szintet, míg a négycsillagosoknál a foglaltság 49%-os volt.A szálláshelyek összes árbevétele folyó  áron 6%-kal emelkedett 2010 azonos időszakához képest. Budapesten a három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára január–júniusban 9 000 és 31 000 Ft között volt.

A Balatonon eltöltött éjszakák száma a külföldi és belföldi vendégek esetében is 2,3%-kal esett vissza. A második félév ugyanakkor már növekedést is hozhat, ám ez jelentősen függ az időjárástól, az Üdülési Csekkek forgalmától valamint a frissen bevezetett Széchenyi Pihenő Kártya elterjedésétől, mely kártyának a forgalomélénkítő hatását inkább a jövő évre várjuk.

A fejlesztésekkel kapcsolatban a szakember elmondta, hogy 2011 első félévében 7 új szálloda kezdte meg működését Budapesten, több mint 500 új szobával bővítve a kínálatot. Az átadott hotelek között egyaránt volt 3, 4 és 5 csillagos egység is. Idén még egy ötcsillagos boutique hotel és egy négycsillagos Mellow Mood szálloda átadására számítunk, illetve a régóta húzódó ötcsillagos Hotel Rácz átadására van minimális esély. Bár a tavalyi egész éves 1 000 szoba feletti növekedéshez képest ez visszaesésnek számít, még mindig viszonylag jelentős kínálatbővülést jelent a jelenlegi piaci viszonyok között.

„Vidéken is több hotel átadása történt az eddig eltelt időszakban. Vannak közöttük kisebb 30–40 szobás inkább családias hotelek, valamint 90–100 szobás wellness hotelek egyaránt. Közös jellemzőjük, hogy majdnem mindegyik uniós támogatással épült. Többségük új szálloda, de vannak köztük kapacitásbővüléssel és színvonal emelkedéssel egybekötött fejlesztések is.” – mondta Szircsák Norbert.

{module 221}