Lakáshotel

LakáshotelA MALÉV februári csődje után sokan a turisták számának visszaesését prognosztizálták, az idei első félévben mégis többen látogattak hozzánk, mint egy évvel korábban. Az igények és a fizetőképesség azonban fokozatosan átalakult az elmúlt években, amelyben sokan meglátták a lehetőséget. A „szoba-szálloda” egyre jobb üzlet és ez ismét Budapestre vonzza a befektetőket – vélik a Duna House elemzői.

{module 221}

A szállodák átlagosan 14 593 forintos bruttó átlagárral működtek 2012 első  hat hónapjában. Az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel 6250 forint volt, a legmagasabb mutatót az ötcsillagos (19 739 forint) és a négycsillagos (7013 forint), továbbá a gyógy- (7077 forint) és a wellness-szállodákban (5956 forint) regisztrálták. – áll a KSH elemzésében. Az egy főre jutó költségért azonban már egy komplett család is elszállásolható, ha valaki lemond a szállodai szolgáltatásokról és inkább privát személyek kiadó lakásait veszi igénybe néhány napra. Az erre a szolgáltatásra szakosodott portálok több száz ilyen lakást kínálnak csak a fővárosban, és a népszerűbbek közülük folyamatosan ki is vannak adva.

Az ingatlanok tulajdonosai között találni olyanokat, akik 1-2 lakást tartanak fent ezzel a céllal, de olyanok is, akik akár többtucat lakást üzemeltetnek. „Volt olyan külföldi ügyfelünk, aki teljes épületszinteket vásárolt, hogy szoba-szállodaként üzemeltesse majd őket.” – mondja Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. Utánaszámolva, a hagyományos bérbeadással szemben többszörös bevételre lehet így szert tenni, igaz a költség és energiaráfordítás is nagyobb. Amíg hagyományos esetben sokszor elég a havidíjat beszedni a bérlőtől, itt költeni kell a hirdetésekre, folyamatosan tisztán tartani a lakást, feltölteni a készleteket és kezelni kell a külföldi vendéget is, lehetőleg az anyanyelvén.

A KSH adatai szerint a külföldiek az idei első félévben 1,7 millió vendégéjszakát töltöttek hazánkban, ráadásul a szállodák külföldi vendégéjszaka számában több mint 366 ezres növekedést regisztráltak 2011 azonos időszakához viszonyítva. Ehhez a pozitívumhoz nagyban hozzájárult az orosz (+75,6 ezer), az olasz (+49,1 ezer) és a német (+48,3 ezer) vendégéjszakák számának növekedése. Piac tehát van és a számok növekedést mutatnak.

A lakásokat kínáló  portálok böngészése közben kiderül, hogy a legnépszerűbb ingatlanok a főváros belső kerületeiben találhatók és minőségtől, mérettől függően változnak az árak. Egy 35-40 négyzetméteres belvárosi (V. ker), rendkívül igényesen kialakított lakást egy hétre, két főnek például 45 ezer Ft környékén adnak ki, amely a hagyományos bérleti díj esetén nagyjából egy havi bevételt jelent csupán. Ugyanez az arány egy nagyobb, 80 négyzetméteres polgári lakás esetén is, ahol a heti bérleti díj 4 fő esetén 110 ezer forint körül mozog.

A 35-40 négyzetméteres lakások az V. kerületben 10-12 millió forint között cseréltek gazdát idén, míg a 80 négyzetméter körülieket 20-25 millió között vették. Igényes burkolatokkal, szép bútorokkal és használati berendezésekkel is kell a befektetőknek számolniuk, ami rendkívül megdrágíthatja a befektetést. Számolni kell ezen felül a hirdetési portálok jutalékával (10-20 százalék), a rezsiköltségekkel és a további állandó kiadásokkal is, de úgy tűnik mindezekkel együtt nem rossz üzlet.

Világgazdaság Online

{module 221}