Csehországban tíz százalékos növekedés a kereskedelmi szálláshelyeknél

statisztika, piackutatás

Az első negyedéves adatok tükrében nőtt a szálláshelyek vendégeinek száma

2024 első negyedévében figyelemre méltó növekedést mutatott Csehország kereskedelmi szálláshelyein megszállt vendégek száma. A Cseh Statisztikai Hivatal friss adatai szerint 4,1 millió vendég tett látogatást az ország szálláshelyein, ami jelentős, közel tíz százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ez a lendületes emelkedés mind a hazai, mind a külföldi turisták részéről érezhető volt.

Az átlagos vendégéjszakák száma is emelkedett az idén január és március között, összesen 10,6 milliót számoltak össze, ami 7,7 százalékos növekedést mutat az előző év hasonló időszakához képest. Ezek az adatok bizonyítékai annak, hogy Csehország vonzereje folyamatosan növekszik a turisták körében.

Az utazási és vendéglátóiparban tapasztalt lendületet a statisztikusok már 2021 második negyedévében is észlelték, és azóta folyamatosan tart. Ez különösen figyelemre méltó, tekintve a korábbi nehézségeket, amelyeket a koronavírus-járvány és az ezzel járó korlátozások okoztak.

A külföldi turisták száma kiemelkedően magas növekedést mutatott, közel húsz százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Ezzel szemben a hazai turisták száma is jelentős, 3,6 százalékos növekedést produkált. Ezek az adatok bizakodásra adnak okot a cseh turisztikai ipar számára, hiszen a hazai és nemzetközi érdeklődés egyaránt növekszik az ország iránt.

Roman Mikula, a Cseh Statisztikai Hivatal szakigazgatója kiemelte, hogy ezek az adatok egyértelműen pozitív tendenciát mutatnak, és bizonyítják Csehország helyét a turisztikai térképen. A hazai kormány és a turisztikai szereplők elkötelezett munkája a biztonságos és vonzó környezet kialakításában egyaránt hozzájárult ehhez a lendületes növekedéshez.

Az idei év első negyedévének reményteljes adatai arra utalnak, hogy Csehország turisztikai ipara erős alapokon nyugszik és továbbra is vonzó célpont marad mind a hazai, mind a nemzetközi utazók számára.

Kokes János, az MTI tudósítójának jelentése alapján

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .