Vakáció vagy infláció? Nyaralási szokások változása 2024-ben

Belföldi utazási szokások 2024 - turisztika, gasztronómia

A magyar lakosság körében végzett kutatás az utazási szokásokkal kapcsolatban

Nagyjából két évvel a koronavírus-járvány okozta sokk után úgy tűnik, hogy új lendületet kapott a magyarok utazási kedve. Az Everguest által megbízott friss TÁRKI-kutatás rámutat arra, hogy az idén a megkérdezettek több, mint harmada (34%) tervezi részvételét hosszabb-rövidebb utazáson, ami jelentős növekedést mutat az elmúlt évhez képest. A Balaton továbbra is népszerű úti cél marad és az idén a magyarok több, mint háromnegyede tervezi hosszabb idő eltöltését a tóparton. Ugyanakkor érdekes, hogy egyre többen választják a fővárost is úti célnak. Mindazonáltal az utazni vágyók többsége aggodalommal tekint a folyamatosan emelkedő árakra, ami továbbra is jelentős kihívást jelent a belföldi turizmus számára.

„A magyar lakosság körében végzett kutatásunk kimutatta, hogy a járvány utáni utazási kedv végleg magára talált: az aktív korosztály harmada rendszeresen utazik, míg azok közül, akik tavaly még otthon maradtak, idén már minden tizedik ember tervez valamilyen utazást” – mondta el Sályi Réka, az Everguest marketing igazgatója. „Különösen figyelemre méltó, hogy a rendszeresen utazók 83 százaléka idén ismét útnak indul, ami azt jelzi, hogy a turizmus iránti lelkesedés nem csupán visszatért, hanem erősebb, mint valaha.”

Az aktív korosztály rendszeresen utazik

Az aktív korosztály különösen lendületes, hiszen a kutatás szerint harmada rendszeresen utazik és ez az arány az előző évekhez képest is emelkedik. A válaszadók többsége tervez útnak indulni és a legtöbben hasonló gyakorisággal utaznak, mint korábban.

A válaszadók 54%-a egy alkalommal, 26%-a két alkalommal, 11 százaléka három alkalommal, míg 9 százaléka négy, vagy több alkalommal utazott az elmúlt évben több napra belföldre vagy külföldre. 2024-ben az utazók 54 százaléka ugyanannyiszor tervez útra kelni, mint tavaly, 32 százalék kevesebb, 14 százalék viszont több alkalommal.

Sikeres Budapest belföldi turizmus kampánya

A kutatás érdekessége, hogy megmutatja a régiók közti különbségeket is. A férfiak és a budapestiek aktívabbak az utazás terén, míg a vidékiek visszafogottabbak. A Balaton továbbra is a legkedveltebb úti cél, de Budapest vonzereje is nő, köszönhetően a sikeres belföldi turisztikai kampányoknak.

„Ez az eredmény elképesztő növekedésnek minősül, ugyanis 2021-ben még mindössze a válaszadók 22,3%-a jelezte, hogy érdekelné Budapest nyaralási céllal. Az továbbra is elmondható, hogy – más nagyvárosokhoz hasonlóan – Budapestnek a külföldi vendégkörre kell elsősorban alapoznia. Ugyanakkor az ország fővárosának turisztikai vonzereje a belföldi vendégkör számára is tagadhatatlanul egyre erősebb” – értékelte a kutatás eredményét, Belán Miklós, az Everguest alapító ügyvezetője. „Az továbbra is kérdés, hogy ezt az érdeklődési szintet mikor sikerül konkrét foglalásokká alakítania Budapestnek. Továbbra is érdemes figyelembe venni a belföldi és a külföldi fizetőképes kereslet alakulását.”

Jelentősen megemelkedett árak

Az infláció hatása az utazási és étteremlátogatási szokásokra is kihat. A megkérdezettek 60%-a szerint az infláció továbbra is befolyásolja majd az utazási és éttermi lehetőségeiket 2024-ben. Az árak elszabadulása a szállodákban is komoly aggodalmat váltott ki. A válaszadók 89%-a egyetértett abban, hogy az elmúlt évben az árak emelkedtek a magyar szállodákban.

Belán Miklós, az Everguest alapító ügyvezetője szerint ezek az adatok aggodalomra adnak okot, és fontos figyelembe venni a belföldi és külföldi turisták keresletének alakulását.

Az éttermi szokások elemzése

Az Everguest-Tárki kutatás kiterjedt a magyarok étterem látogatási szokásaira is. Az eredmények szerint évente minden második magyar legalább egyszer keres fel éttermet. A vendéglátóhelyekre látogatók 61%-a csak néhány alkalommal keresi fel ezeket, míg közel 20%-uk havonta egyszer is élvezi az éttermi szolgáltatásokat, bármennyire is luxusnak tartják azt sokan. Érdekes adat, hogy azok közül, akik tavaly nem jártak vendéglátóhelyen, mindössze 10%-uk tervezi, hogy idén étteremben étkezik. Azok közül viszont, akik tavaly éttermekben fordultak meg, 70%-uk tervezi, hogy idén is legalább egyszer ellátogat egy ilyen helyre, és további 18%-uk már meg is tette ezt. Közülük a legtöbben (61%) néhány alkalommal látogatnak majd éttermet, míg 18%-uk havonta egyszer, és csak 7%-uk tervez heti rendszerességgel ilyen módon étkezni.

A kutatás kitért az általános infláció hatására is az éttermi fogyasztási szokásokra, és a megkérdezettek 85%-a szerint már 2023-ban is túl magasak voltak az éttermek árai.

Összességében a kutatás arra figyelmeztet, hogy bár újra felpezsdült az utazási kedv, az árak emelkedése kihívást jelenthet a turizmus számára, és fontos lesz figyelni az inflációs tendenciákat a jövőben. A magyarok vágya a pihenésre és felfedezésre erős, de az áraknak fontos szerepe van a döntéshozatalban.

A kutatás az Everguest megbízásából a TÁRKI szakembereinek segítségével Magyarország felnőtt korú lakosságára reprezentatív, 1023 fő megkérdezésével készült.

infografika: Everguest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .