Egész évben Balaton

A Balaton nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem minden évszakban képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ideutazni.

Egész évben Balaton

A Magyar Turizmus Zrt. célja, hogy a Balaton Európa biztonságos, könnyen elérhető úti céljává váljon kora tavasztól késő őszig minden korosztály számára. Tavaly a magyar lakosság az ide irányuló többnapos utazásokon közel 94 milliárd forintot költött el, ami 14,4%-kal több mint 2013-ban, és minden más turisztikai régióhoz képest is magasabb érték. Ezen a változatos tájon mindenki megtalálja a kedvére való programlehetőséget, legyen akár könnyű kerekezésre vágyó turista, vagy koncertlátogató. A Balatoni Regionális TDM Szövetség 2015-ben is megszervezi a tavaszi Nyitott Balaton programsorozatot. Az egész régiót átfogó akcióra május 1. és 11. között kerül sor: az idei Nyitott Balaton nyitórendezvényeként a Vuelta Sportiroda csapata Balatonföldvárról induló tókerülő kerékpáros túráját Tour de Balaton néven szervezi.

A Balaton régió az elmúlt évek tudatos termék-, és turisztikai infrastruktúra fejlesztéseinek köszönhetően négy évszakos úti céllá válhat. A régió fő turisztikai terméke továbbra is a vízparti, családi üdülés, amely elsősorban a nyári időszakban jellemző, ugyanakkor a folyamatosan bővülő aktív lehetőségeknek (pl. ökoturisztikai és kerékpáros fejlesztések, kalandparkok, vitorlázás, stb.), valamint a gazdag balatoni bor és gasztrokultúrának köszönhetően egész évben elérhető programokkal, télen is nyitva tartó, magas színvonalú éttermekkel, borteraszokkal, attrakciókkal várja a régió az aktív kikapcsolódás és a gasztronómia szerelmeseit. Emellett szintén egész évben elérhetőek a gyógy-, és családi fürdők, wellness hotelek által kínált minőségi szolgáltatások, így az átstrukturálódó balatoni kínálat révén az év minden időszakában, mind a négy évszakban egyedi turisztikai kínálattal rendelkezik a Balaton régió.

A 10 napon át tartó Nyitott Balaton programsorozat nyitórendezvénye a Balatonföldvárról induló tókerülő kerékpáros túra a Tour de Balaton lesz. (Idén is lesz Balaton Mix az akció ideje alatt. Részletek és információ: www.nyitottbalaton.hu.)

A Balaton régió népszerűsítése és szolgáltatásainak piacra juttatása igen hangsúlyosan jelenik meg a Magyar Turizmus Zrt. 2015-2017-es marketingstratégiában. „Cél, hogy a Balaton régió Európa biztonságos, könnyen elérhető úti céljává váljon kora tavasztól késő őszig, minden korosztály számára, az aktív kikapcsolódás, a fesztiválok, a családi pihenés és a gasztronómiai kirándulások terén” – hangsúlyozta dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. Emellett Európa első számú gyógyturisztikai desztinációja lehet az európai és orosz vendégek körében.

A Balaton régió 2014-ben is jó vendégforgalmat regisztrált: a Központi Statisztikai Hivatal 2014. évre vonatkozó előzetes adatai szerint 2014-ben 1 millió 445 ezer vendég 4 millió 887 ezer vendégéjszakát töltött el a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken. „A belföldi vendégéjszakák száma meghaladta a hárommillió-nyolcvanezret, ez 4,0 %-os emelkedést jelent az előző évhez képest” – tette hozzá a vezérigazgató.

A kereskedelmi szálláshelyi forgalom mellett azonban jelentős az egyéb szálláshelyek forgalma is a Balatonnál. A KSH szerint 2014-ben több mint 2,8 millió többnapos belföldi utazás irányult a Balaton régióba, ami 6%-kal haladja meg az egy évvel korábbi adatot. Ezeken az utazásokon a magyar lakosság közel 94 milliárd forintot költött el tavaly, ami 14,4%-kal több mint 2013-ban. Ezzel a költési adattal a Balaton régió messze vezet az összes többi magyarországi régióhoz képest

2014-ben a működő balatoni szálláshelyek 80%-a fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát, s ezeknél az egységeknél a kártyás fizetések tették ki a belföldi szállásdíj-bevétel egynegyedét. A régióba érkező vendégek közel 4,2 milliárd forintnyi szállásköltséget egyenlítettek ki SZÉP-kártyával. Ez az érték 102 millió forinttal több, mint 2013-ban. Fontos kiemelni, hogy a SZÉP kártyára 2013-ban feltöltött összeget idén még bő egy hónapig, május 31-ig lehet felhasználni.