Félnek az adósságcsapdától

Nem valósítja meg az uniós támogatást nyert turisztikai beruházásokat Balatonlelle, nagy többséggel így döntött a város képviselő-testülete. A település összesen 266 millió forintból bővíthette volna az élményfürdőt és készíttethette volna el a szabadtéri színpad fedését, felújítását. A teljes érték felét kapták volna támogatásként. Korábbi határozatában azonban egy ingatlanértékesítéshez kötötte a testület a megvalósítást. Mivel a vízparti telket nem adták el, a saját erőt hitelből kellett volna fedezniük.

Egy ideje minden pénzügyi rendelkezésünkben rögzítettük, hogy csak akkor hajtjuk végre a fejlesztést, ha befolyik a tervezett 73 millió forint az ingatlaneladásból – fejtette ki Lendvai Attila, a pénzügyi bizottság elnöke, aki a többségi állásponthoz hasonlóan úgy vélte: nem vállalhatja Lelle, hogy a 133 milliós önerő egészét hitelből fedezze. – Ha ezt tettük volna, a város adósságcsapdába kerül.

A képviselő szerint még a következő generációk is kárát látták volna, ha felveszik a polgármester javaslata szerint a húszéves hitelt.

Mindkét fejlesztés bevételnövelő volt, s legkevesebb azt az összeget kitermelte volna, amit hitelként felveszünk – érvelt Kenéz István polgármester. Kenéz István úgy véli: elsőként mindenképp ezeket a bevételt termelő fejlesztéseket kellett volna megvalósítania Lellének. Közlése szerint az első évben 11 millió forintot, majd évről évre kevesebbet kellett volna törlesztenie a településnek, miközben például az élményfürdő a jelenlegi létszám kétszeresét lett volna képes befogadni a fejlesztés révén.

A közelmúltban döntöttek a turisztikai fejlesztések sorsáról a szomszédos Balatonbogláron is, mely Lellénél lényegesen rosszabb anyagi helyzetben van, csupán törlesztésre százmillió forintnál többet kell kifizetniük 2011-től évente. Boglár mégis zöld utat adott két pályázatnak. Igaz, a saját erőt korábban elkülönítették, de lényegében hitelből, hiszen a kötvénykibocsátásból származik a pályázati tartalékuk.