Idegent vezetve

 

Január 27-én megtartotta évi közgyűlését a 326 tagot számláló Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége. Érdekességként jegyezzük meg, hogy ma Magyarországon 11 ezer idegenvezetői igazolványt tartanak nyilván.

 

S mint az idegenforgalmi szakma valamennyi ágát, így az idegenvezetőket sem kímélte a válság – jelentette be Bálint Zoltán elnök, egyre több iroda szűnik meg, csődben a beutaztatás és egyre kevesebb idegenvezetőt foglalkoztatnak. Akit meg foglalkoztatnak, az egyre inkább találkozik a késedelmes munkabér kifizetéssel. Tovább nehezíti az életüket az évek óta ismert jelenség, az engedély nélkül dolgozó idegenvezetők jelenléte, akik leginkább a küldő országok gépkocsi vezetői, kisebb irodák tulajdonosai.

 

A helyzet az, hogy az EU-n belül el kell ismerni az egymás országaiban megszerzett bizonyítványokat – így jogilag is számos problémát vet fel, hogy engedély nélküli vagy engedélyezett-e az EU-n belüli más országban végzett idegenvezető tevékenysége.

A gondokat jelzik a számok is. Tavaly 4,2 millió forint volt a bevételük és a 90 ezer forint hiánnyal zárták az évet, idén 3,6 millió forint bevétellel és nullszaldóval számolnak.

A hiány hiúsította meg, hogy nálunk rendezzék meg az Európai Idegenvezetők Szövetségének közgyűlését, mert emiatt elestek az 1 millió forintos támogatástól.

Az új ÁFA szabályok is érintik az idegenvezetői számlázásokat – legtöbbjük egyéni vállalkozó – amelyre részletes válaszokat a szövetség adószakértője Antalóczy Györgyné adta meg.

Murányi Péter