A két jóbarát

Rzeszów-i repülőterSokat lendített Lengyelország idegenforgalmán és ismertségén a 2012-es Labdarúgó Európa Bajnokság társrendezése, de az élet nem áll meg. A lengyeleket nem abból a fából faragták, akik megállnak, újabb és újabb vendégeket szeretnének megnyerni a lengyel turizmus számára. Büszkék lehetnek sikereikre még akkor is, ha mint mindenki ők is gondokkal küszködnek. Jók a gazdasági mutatóik, növekszik Lengyelország presztizse és erősödik nemzetközi pozíciója. 2011-ben 13 millió külföldi kereste fel az országot és az ide látogató turisták az év első kilenc hónapjában átlagosan 405 dollárt költöttek el fejenként.

{module 221}

A lengyel visegrádi elnökség alatt nem csak a lényeges gazdasági és politikai kérdésekkel szeretnének foglalkozni, kapcsolataikban fontos szerepet játszik a két nép jobb megismerése, ezért irányítják még inkább figyelmüket a két ország közötti személyes kapcsolatokra melynek egyik alapja a turizmus. Magyarország és Lengyelország között kivételes a kapcsolat. Magyarországon hagyományos a lengyelek iránti rokonszenv és az ország jobb megismerésének igénye. Az újabb régiók felfedezése érdekében november elején a budapesti Lengyel Idegenforgalmi hivatal és a nagykövetség szervezésében bemutatkozott a Podkarpackie régió.

A régiót tizennégy önkormányzat alkotja, Rzeszów és környéke stratégiai fekvésű, természeti és kulturális értékekben gazdag vidék, 160.000 lakos, 1157 négyzetkilométeren. Itt újították föl a Rzeszów-i repülőteret, amely a leghosszabb kifutópályával rendelkezik Lengyelországban, alkalmassá teszi az összes repülőgép típus fogadására és óránként hétszáz utas kiszolgálására képes az új terminál. Ide, erre a modern repülőtérre szállhatnak le azok, akik szeretnék megismerni ezer év műemlékeit, várait, óvárosait, gyógyfürdőit.

Azt mindenki elismeri Lengyelországban, hogy a turizmus a lengyel gazdaság egyik motorja, ezért sem akarnak megtorpanni a fejlesztésekkel, amelynek egyik kiemelt területe a Podkarpackie régió. Magyarországról mindössze négyórányi autóút.

{module 221}