Szlovák-magyar lovas és kerékpáros fejlesztés a határtérségben

Bike and Horse riding projekt - turisztika

Az egészséges életmód és a közösségépítés új lendületben az idegenforgalmi projekt keretében

A határokon átívelő együttműködés és az egészséges életmód támogatása jegyében átadták a szlovák-magyar határtérségben megvalósult lovas és kerékpáros fejlesztési projektet. A 1,5 milliárd forintos beruházás nem csupán új turisztikai lehetőségeket teremt, hanem a közösségépítés, az egészségmegőrzés és a hagyományőrzés terén is jelentős előrelépést hoz – nyilatkozta Vitályos Eszter kormányszóvivő Pomázon, az átadó ünnepségen.

Az elképzelés mögött a Magyar Vár Alapítvány és a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás közös erőfeszítése áll, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatott. Vitályos Eszter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a Bike and Horse riding projekt célja a turisztikai infrastruktúra fejlesztése mellett a térség természeti és kulturális örökségeinek összekapcsolása.

A magyar oldalon a Magyar Vár Alapítvány felmérte és rendbe hozta a Pomáz és Esztergom közötti 39 kilométeres lovas útszakaszt, kijelölve egy GPS-alapú útvonalat, amely már elérhető a Természetjáró applikációban. Emellett megújult a Magyar Vár Tábor istállója, és kialakításra került egy modern lovas körjártató is, ami ideális helyszínül szolgálhat lovas rendezvények és versenyek számára.

A szlovák részen pedig Karvától Párkányig egy 12,3 kilométer hosszú kerékpárútszakasz épült ki, ami az európai dunai kerékpárúthoz kapcsolódik. A fejlesztések összekapcsolják a térség természeti és kulturális látnivalóit, növelik a látogatószámot és javítják a terület elérhetőségét, ami hozzájárul a régió versenyképességéhez.

Herpai Sándor, a Magyar Vár Alapítvány alelnöke kiemelte, hogy a vendégistállóban immár 21 lovat tudnak elhelyezni és a boxok minden igényt kielégítenek. Az eseményt ünnepi lovasműsor zárta, amelyen jelen volt többek között Domin István, a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás elnöke, valamint Vasi Emma, a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás igazgatója.

A fotón lovasok a szlovák-magyar határtérségben 1,5 milliárd forintból megvalósult lovas és kerékpáros projekt átadásán a pomázi Magyar Vár Táborban 2024. április 23-án. A Bike and Horse riding projekt a Magyar Vár Alapítvány és a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás közös, határon átnyúló vállalása. A fejlesztés az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési programon keresztül valósult meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .