Kerékpáros kompok átadása Tiszaderzsen

Tiszaderzs kerékpáros komp, Tisza-tó - turizmus

Új Tisza-tavi aktív- és ökoturisztikai fejlesztés

Két új kerékpáros kompot avattak fel a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen, amelyekkel új fejezet nyílt a tó kerékpáros turizmusában. Az eseményen jelen voltak a helyi és megyei vezetők, akik kiemelték a beruházás jelentőségét és a turisztikai vonzerő növekedését a térségben.

Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) ügyvezető igazgatója, az átadáson hangsúlyozta, hogy a kerékpárosok igényeit szem előtt tartva létesítették a kompokat, lehetővé téve számukra, hogy könnyedén átjuthassanak a Tisza-tó egyik partjáról a másikra. Az átkelés nem csupán praktikus, de attraktív élményt is nyújt, lehetőséget adva a kerékpárosoknak a vízi világ megcsodálására.

F. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője, nagy örömmel nyilatkozott az átadásról, kiemelve, hogy a kompok régi álmot váltottak valóra a térségben. A vízről történő körbe tekintés más dimenziót ad az itt barangolóknak, egy új, vadregényes perspektívát nyújtva.

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke, részletezte a kompok közlekedési útvonalát és azok szerepét a térség fejlesztésében. Kiemelte a helyi önkormányzatok és az AÖFK közötti hatékony együttműködést, valamint a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hozzájárulását a projektek sikeréhez.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) igazgatója elmondta, hogy a kompok lehetővé teszik a Tisza-tó kerékpárútjának kettéosztását, így lehetőség nyílik rövidebb és hosszabb túrákra egyaránt. A kompok által nyújtott vízi út a tó egyik legszebb részén keresztül vezet, egy olyan területen, ahol nincs kijelölt szabadstrand, így egyedi lehetőséget adva a látogatóknak a felfedezésre.

Fótosné Czeglédi Zsuzsanna, Tiszaderzs polgármestere a beruházás társadalmi és gazdasági jelentőségét hangsúlyozta, kiemelve, hogy az új közvetlen vízi összeköttetés új dimenziót nyit a kerékpáros turizmus előtt a térségben. A tervezett fejlesztések, mint például a Kárász Kikötő megújulása és egy lehetséges emlékkápolna az áldozatoknak tovább növelik a térség vonzerejét és szolgáltatásainak színvonalát.

A kerékpáros kompok átadása nem csupán egy új infrastrukturális beruházás a térségben, hanem egy olyan lépés, amely jelentős mértékben hozzájárul a Tisza-tó környékének turisztikai fejlődéséhez és a természeti kincsek felfedezéséhez. A helyiek és a vezetők elkötelezettsége és együttműködése lehetővé teszi, hogy a térség egyre inkább a kerékpáros turizmus egyik kiemelkedő célpontjává váljon.

A fotón a gyalogosokat és kerékpárosokat is szállító kompok a tiszaderzsi Kárász Kikötőben az átadásuk napján, 2024. április 23-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .