A Szent György-hegyi Napok 2024 megnyitója, Hegymagas

Szászi Birtok, Szent György-hegy Hegymagas, Badacsonyi Borvidék

Apró lépésekkel a Szent György-hegy természetes fejlesztése felé

Az apró lépések és a tájhoz igazodó fejlesztések fontosságára hívta fel a figyelmet Navracsics Tibor, a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján Hegymagas községben. A miniszter szerint kiemelten fontos, hogy figyelemmel kísérjük, hogyan reagál a környezet az ilyen fejlesztésekre.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy a cél az, hogy a környékbeli önkormányzatokkal összefogva megőrizzék a Szent György-hegyet a jövő nemzedékek számára, megőrizve annak természeti szépségeit. Ehhez pedig hozzátartozik a hosszú múltra visszatekintő Szent György-hegyi napok rendezvénysorozata is, melyet idén már 29. alkalommal rendeznek meg.

A Szent György-hegy Magyarország jellegzetes tájegysége, mely nem csupán természeti kincsekkel, de gazdag kulturális örökséggel is rendelkezik. A közelgő fejlesztések között szerepel a Szent György-hegyi lépcső megújítása, mely apró lépésekkel haladva a tervek szerint pár évtized múlva megóvott, biztonságos turisztikai látványossággá válik. Marton József, a Szent György-hegy Csobánc Hegyközség elnöke elmondta, hogy a Szent György-hegyi napokat immár 33 éve, a György-nap alkalmából rendezik meg.

A rendezvény programjában szerepelnek borversenyek, kápolnatúrák, helyi borok kóstolása, szakmai előadások és bortúrák a környező településekről. Az eseménysorozat célja nemcsak a gasztronómiai élvezetek közvetítése, hanem a táj és kultúra iránti szeretet és tisztelet ápolása is.

A borverseny szőlő és a bor ünnepe Szent György-hegy Csobánc Hegyközsége és Hegymagas, Raposka, Tapolca, Kisapáti, Gyulakeszi, Káptalantóti Önkormányzatai, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutatóállomás ás a Badacsony Vinum Vulcanum Borlovagrend rendezésében melyre nevezni a Szent György-hegy Hegyközség tagjai által készített új és évjáratos borokkal lehetett. A legszebb borok gazdáit oklevéllel és külön díjakkal jutalmazzák.

A Szent György-hegyi bornapok együtt ünneplik a természet szépségét és a táj egyedülálló jellegét, miközben előremutató fejlesztésekkel gondoskodnak arról, hogy ez a különleges hely megőrizze varázsát a jövő generációk számára is.

A fotón szőlőtőkék a Szent György-hegyi bornapok rendezvénysorozat megnyitójának helyszínén, a Szászi Birtokon, Hegymagas községben 2024. április 23-án. Az április 28-ig tartó program során borversenyre, bortúrákra, borkóstolóra várják az érdeklődőket. Fotó: Katona Tibor / MTI

Szent György-hegyi Napok 2024

Tapolca, Kisapáti, Hegymagas, Raposka, Gyulakeszi, Káptalantóti
2024 április 23 – 28.

Bővebb infomráció és a részletes programok megtalálhatók Szent György-hegy Csobánc Hegyközség, Badacsonyi Borvidék honlapján

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .