Tízből hét vendégéjszakát vidéken töltöttek 2023-ban

statisztika, piackutatás

2023-ban a turisztikai térségekben tett látogatások száma 2,8 millióval haladta meg a 2019. évi adatokat, miközben a belföldi éjszakák száma gyakorlatilag stagnált – állapította meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A legnépszerűbb vidéki célpontok között a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza emelkedik ki. Az NTAK adatai szerint Zánkán, Visegrádon és Zalakaroson tapasztalták a legnagyobb forgalmat.

Az MTÜ által közölt adatok szerint a 2023-as évben regisztrált 27,3 millió vidéki vendégéjszaka 81 százalékát a 11 fő turisztikai térségben töltötték a vendégek. A legnépszerűbb térségek közé tartozik a Balaton, a Mátra-Bükk és Budapest környéke, melyek több mint felét teszik ki a vidéki szállásforgalomnak. Ezen térségek mellett éppúgy a legtöbb bevétele is itt keletkezik a vidéki szálláshelyeknek.

A legnagyobb növekedést a Győr-Pannonhalma térségben tapasztalták, de figyelemre méltó az is, hogy a Tokaj és Nyíregyháza térségében is jelentős bővülés volt tapasztalható. A külföldi látogatók közül a legkedveltebb célpontok Debrecen és térsége, valamint a Bük-Sárvár térsége voltak. A legnagyobb üdülőrégiónkban a csehek és németek, míg a legnépszerűbb hegyvidéki desztinációnkban a lengyelek és szlovákok voltak a legtöbben.

A magyar látogatók közül a legtöbben a Balatont választották, de a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és Nyíregyháza is vonzó volt számukra. A fővárosiak között a legkedveltebb célpont a Balaton, a Mátra-Bükk és Budapest környéke volt, külön kiemelve Siófok, Eger és Visegrád szálláshelyeit.

A vidéki szálláshelyforgalom jelentős része, több mint öt millió vendégéjszaka, a turisztikai térségeken kívüli településeken realizálódott. Ebben a tekintetben Kecskemét volt a legnagyobb forgalommal rendelkező város, míg a legnagyobb növekedést Szarvas tapasztalta, 15 százalékos növekedéssel.

Az NTAK adatai alapján lakosságarányosan a legtöbb vendég Zánkán, Visegrádon és Zalakaroson fordult meg. Az egynapos látogatások során a legnépszerűbb látnivalók között szerepelt a Váci főtér, a siófoki Aranypart szabadstrand, a nyíregyházi Sóstó és a hajdúszoboszlói Hungarospa Gyógyfürdő, valamint az egri bazilika.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .