Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál, konferencia és kiállítás 2024

Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál, konferencia, kiállítás

A magyar fővárosban immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált, amely a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti eseménye. Az eseményre január 10. és 15. között kerül sor, ahol a Fővárosi Nagycirkusz és a Vajdahunyad vára ad otthont a különleges és színes programoknak.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az idei fesztiválon több mint ötven produkcióban mintegy száz artista mutatja be tehetségét a világ minden tájáról érkezve. Az esemény január 9-én, a Baross Imre Artistaképző Akadémia Diótörő diadala című előadásával veszi kezdetét a Hippodromban.

A hivatalos program január 10-én indul a Fővárosi Nagycirkuszban, ahol egy Hollywoodot idéző Red Carpet Show-val köszöntik az érkezőket. Az eseményen ünnepélyes keretek között vonulnak be a cirkuszfesztivál kiemelkedő artistaművészei. A hatnapos rendezvény során a nézőknek lehetőségük lesz élvezni a Red, a Green és a White Show-t is, melyek káprázatos cirkuszi produkciókat ígérnek. Az esemény január 15-én gálával egybekötött díjátadó ünnepséggel zárul, ahol nemzetközi és magyar zsűri is értékeli a résztvevő művészek teljesítményét. Az elismerések között arany, ezüst és bronz fokozatok szerepelnek, valamint átadják az Európa-díjat és különdíjakat is.

Az Európai Cirkusz Szövetség (ECA) január 11-i konferenciáján a Vajdahunyad várában hét ország tizenhét előadása kerül bemutatásra. A konferencián olyan aktuális európai cirkusz témákat tárgyalnak, mint az állatjólét, a cirkusz kulturális elismertsége, az artisták mobilitásának szabályozása, az utazó cirkuszos gyerekek oktatása, a cirkuszpedagógia, a cirkuszi felsőoktatás, a cirkuszi örökség és a cirkuszi muzeológia.

Ugyanebben az időszakban a Vajdahunyad várában megnyílik a „Csodálatos cirkuszvilág” című nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás, amelyen tizenöt ország relikviái és alkotásai lesznek láthatók. A tárlat egyedülálló lehetőséget kínál a magyar artistaművészek és cirkuszi dinasztiák relikviáinak, a cirkuszi képző- és filmművészet alkotásainak, valamint a nemzetközi cirkuszi örökség legizgalmasabb külföldi gyűjteményeinek megtekintésére.

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a világ egyik legelismertebb cirkuszművészeti rendezvénye, melyet kétévente rendeznek meg a Fővárosi Nagycirkuszban. Az eseményen a legkiválóbb cirkuszigazgatók és művészeti vezetők vesznek részt, és a fesztivál már hagyományosan magyar gálát is kínál az érdeklődőknek. Az első budapesti cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg, azóta pedig nemcsak a hazai, de a nemzetközi cirkuszművészet kiemelkedő alkotói is rendszeresen részt vesznek az eseményen.

Grafika: Fővárosi Nagycirkusz Facebook

15 Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

2024 január 10 – 15.
Fővárosi Nagycirkusz
Budapest, Állatkerti krt. 12/a
és
Vajdahunyad vára
Budapest, Vajdahunyad sétány.

Bővebb információ és a fesztivál, valamint a konferencia részeletes programja elérhető az esemény hivatalos weboldalán

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .