Budapesti Tavaszi Fesztivál – fotókiállítás a Városháza Parkban

Karácsony Gergely főpolgármester a Budapesti Tavaszi Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján

Budapest Vízió címmel fotókiállítás nyílt pénteken Budapesten, a Városháza Parkban az április 29-én induló 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként. A kortárs streetphoto kiállítás képeit pályázat útján, több mint 200 képből válogatta ki a szakmai zsűri – hangsúlyozta Mucsy Szilvia, Budapest FotóFesztivál igazgatója a Budapesti Tavaszi Fesztivált beharangozó pénteki sajtótájékoztatón.

A Budapesti Tavaszi Fesztivált április 29. és május 15. között a főváros mintegy száz helyszínén rendezik meg százhetven programmal – hangsúlyozta Gáspár Máté, a fesztivál programigazgatója.

A nemzetközi sztárok mellett, magyar kiválóságok és helyi progresszív alkotók is helyet kaptak a programban. A Vígszínházban május 4-én és 5-én a lengyel TR Warszava előadásában Mundruczó Kornél rendezésében mutatják be Wéber Kata Pieces of a Woman című drámáját. Az esemény nyitókoncertjét a Budapest Kongresszusi Központban a Budapesti Fesztiválzenekar adja, a tánc világnapját ünnepelve pedig tánccal telnek meg a főváros utcái – sorolta a programokat a fesztiváligazgató.

Új helyszín lesz a Margitszigeten található Kristály Színtér (régi Margitszigeti ásványvíz-palackozó), ahol többek között kortárstánc-bemutató, rendhagyó majális, az Európai Szabadúszó Művészek Egyesületének (ESZME) szervezésében független színházi találkozó, újcirkuszi előadás és Cinema Mystica címmel digitális művészeti kiállítás is várja az érdeklődőket.

Több együttműködő partnerrel valósul meg az esemény, többek között a Jurányi Ház, a Trafó, Budapest Bábszínház és a FreeSZFE is csatlakozik programokkal, de a fesztivál keretében rendezik meg a JazzFest Budapest fesztivált is.

Nem a mi döntésünk volt, hogy az elmúlt időszakban a Budapesti Tavaszi Fesztivál korábbi finanszírozási és együttműködési formái megszűntek – hangsúlyozta Karácsony Gergely főpolgármester a sajtótájékoztatón, kiemelve: az esemény a főváros saját erejéből valósul meg. A rendezvény megpróbál a lehető legtágabb értelemben beszélni a kultúráról, és megtölteni vele a városi tereket – tette hozzá.

Ebben az évben már hét kerület – köztük három új – csatlakozott programokkal, ami nagyon fontos értéke az idei rendezvénynek – hívta fel a figyelmet a főpolgármester.

Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója elmondta: a fesztivál célja, hogy a kultúrát a márványtermekből kivigyék a közterekre, hogy minél több ember részesülhessen kulturális élményekben.

Pénteken a BKV együttműködésével indult el a Tavaszvillamos, amely a 47-es vonalán közlekedik május 15-ig – ismertette Bolla Tibor, BKV Zrt. vezérigazgatója. Színes ablakmatricák, virágdekoráció és műfű borítás hozza el a tavaszi hangulatot minden utasnak – közölték.

Cserdiné Németh Angéla, a 15. kerület polgármestere arról beszélt, hogy kiállítás, a Tavasz Nőikar koncertje, beszélgetés és színházi előadások várják a helyieket és kerületbe látogatókat.

Béres András, Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere elmondta, hogy hagyományos római kori fesztivált szerveznek Aquincumban, a Római-parton színházi bemutatóval készülnek, de felfedező séta is lesz az egykori Goldberger-textilgyárban.

Gazdik István, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a kerület nagy szőlészeti és borászati hagyományokkal rendelkezik: május 7-én pincejárat indul, ennek részeként több mint 10 boros pincében kulturális programokkal is készülnek a kóstolás mellett, de lesznek programok a Barlanglakás Emlékmúzeumban és a Magdolna-udvarban is.

Ezen kívül a fesztiválon a Budapest Galériával közösen valósul meg a Variációk emlékműre nevű performansz-sorozat a koronavírus-áldozatok tiszteletére a Szentlélek téren, a Szervita téren és a Szentháromság téren. Április 30-án Madách téren a tánc világnapja alkalmából pedig egész napos táncfesztivál várja a közönséget.

A fotón: Karácsony Gergely főpolgármester a Budapesti Tavaszi Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján a Városháza Parkban 2022. április 8-án. A fesztivált április 29. és május 15. között a főváros mintegy száz helyszínén rendezik meg százhetven programmal.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

MTI

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Kortársak vagyunk

2022 április 29. – május 15.
Budapest

A fesztivál honlapja

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .