IX. Főzdefeszt + Street Food Show

IX. Főzdefeszt + Street Food Show

Június 5-7 között kilencedszerre is megrendezésre kerül a Főzdefeszt és a Street Food Show. Új helyszín, a városligeti Olof Palme sétány Hősök teréhez közelebb eső felén.

IX. Főzdefeszt + Street Food Show

Napjaink két legizgalmasabb gasztronómiai irányzata, a kézműves sör és a street-food találkozik Budapest legpatinásabb parkjában, ahol szinte végtelen terep nyílik a piknikezésre az ősi lombok árnyékában. A szervezők mindenkit bíztatnak, hogy hozzon plédet, kosarat, hogy belakhassuk a nagy gyepet Szinyei Merse Pál Majálisa után szabadon.

A nemzetközi szinten és itthon egyaránt robbanásszerűen növekvő újhullámos sörszcéna minden eddiginél több érdekességet és újdonságot tartogat most júniusban a Főzdefesztező közönségnek. Ugyanez várható a street food fronton, hiszen ma már szinte naponta nőnek ki az új street-food startupok a fővárosi flaszterből. Igyekeztek minden értékes és izgalmas kísérletnek, vállalkozásnak helyet adni, legyen az sörfőzde vagy food-truck.

Bőségesen csemegézhetünk a friss sörfőzde-kínálatból. A legfontosabb főzde, ami az utolsó Főzdefeszt óta nyitott, a Monyó kocsmából kinőtt Monyó Sörfőzde, ami stílszerűen Kőbányán főzi a sört, és korrekt, megbízható, tiszta söreivel már most kivívta a helyét a fővárosi sörpiacon. Megérkezett Erdélyből a székely Csiki Sör, megjelenik a kocsmából kinőtt Bölcső Brew Crew, a Hübris Vándorsörfőzde, kiállít az OK Brewery, és ott lesz az Erjesztők Klubja Székesfehérvárról, és végre megjön az eleddig bujkáló Gólem a Sötét Bunkóval.

Számos sörpremier várható – az új kattanás a komlós cider, ebből két változatot is összehasonlíthatunk: az OK Brewery Fusion Cidere egy hagyományos angol komlóval fűszerezett cider, a Hopfanatic The Infusion-je tulajdonképpen egy cider-alapú duplaIPA. Az Élesztő Sörműhely bemutatja az évek óta dédelgetett Black Mammát, a duplán kávézott coffe-stoutját. A Bors Sörfőzde tolja tovább a Robin Hood vonalat, ezúttal Will Scarlett, Robin Hood mostohaöccse érkezik egy saison formájában.

A Hara Punk bemutatja első lágerét, a könnyen csúszó Budapest Lagert, Köleses Bandi is megfőzte a Köleses Sör könnyű változatát, a Csörgőt. A Zip’s szinte csak új sörökkel érkezik – Black IPA, East India Pale Ale, saison és gyömbéres egyaránt lesz a csapjaikon. Szezonja van a közös sörfőzéseknek is, Ogre és Armando leugrott Békésszentandrásra, és megfőzték a Vári Nővérek nevezetű könnyű Summer Pale Ale-t, a Hatodik Íz és Rebák Tibor együtt főzték meg a Thorazine Sunrise nevű Új-Zélandi IPA-t.

A Legenda is érkezik egy könnyű, 4,5%-os, mégis rendesen megkomlózott nyári sörrel, a Hableánnyal és Magyarország első számú sour ale-jével, azaz savanyú sörével, a fenséges Bretanniával. Mindezek mellé Olaszék direkt a Főzdefesztre is főztek egy sört: a Legenda Pacific Ale-ben elképesztő mennyiségű Pacific Gem komló került.

Gyümölcsös sörökben sem lesz hiány – a Gyertyános bemutatja új Licsis Sörét. Persze ott lesznek a régi bejáratott márkák, a Stari Szilva, és az Ír Vörös, Fótról a Keserű Méz, a Romanov, Rizmajer a nagyszerű búzasörével és a szezonális Maibockjával, a Kecskeméti Sörmesterek a Vörösbeggyel, a Serforrás a Tokajis sörrel, és így tovább, csak legyen időnk mind végigkóstolni.

Most is pompázatos kínálattal érkeznek a külföldi sörök, lesz egy csomó csehünk, angolunk és persze belgánk. Újdonságként most először kitelepül a Szimpla Craft Beer Bar a Kertész utcából és elhozza a berlini Braufestről a Berlin Bierfabrik söreit, valamint megjelenik a pozsonyi Salon Piva testvérfesztivál legjobb szlovák kézműves sörökkel.

Az Olof Palme sétány hűsítő lombjai alá most még ennél is több Street Food érkezik, ki faházzal, ki kocsival. A PolaPola hátsóján még ott a tojáshéj, de máris kimerészkedik a szabadba, amit jól is tesz, hiszen csak így lehet világgá kürtölni azt a kiváló minőségű szerb-bosnyák konyhát, amit képvisel. Másodszor is elfogadta a meghívást az Év Étterme gálán a top10 street food hely közé beválasztott Padron, ami pedig azért jó, mert jelenleg a Beck-család tud legjobban spanyolul a városban. Konyhanyelven.

Budapest legjobb halasa, a Vörös Homár, legjobb mangalica hamburgerese, a Húspatika, legjobb pastramisa, a Pista bá’ már szinte hazajár, ellenben új beguruló a Bécsi út egyik gyöngyszeme, az indiai Mr. Masala.

Örömteli, hogy amióta terepet adtak a truckoknak a bemutatkozásra, kocsi-rajzásnak lehetünk szemtanúi. Az egyik legújabb, de máris nagy népszerűségnek örvendő versenyző, a stílusos Bakker bägeleket, pohárdesszerteket, kávét árul, a „bekocsizódó” Meat&Sauce a „lucskos” szendvicsek mellett a saláta-témához is hozzászól, méghozzá ügyesen. Ugyanezt teszi, csak a sajtokkal, a Paneer, a szintén most először kitelepülő, a chips-nek valódi értelmet adó Twist&Chips és már a nevében is erre utaló Lángos Máshogy. A Bestia most nyit a Szent István téren, de Citroënnel már ott van az Olof Palme sétányon. A „nagy öregek”, a Zing, a Piknik Utczabár, a Pasta Station, a Fragola, a Kolbice, a Berlin Canteen kézifék behúzása már-már alap.

A tavasszal sokat dolgoztak azon, hogy megfeleljenek a megnövekedett elvárásoknak és az elmúlt években folyamatosan növő érdeklődésnek. Megújult a honlap, átszervezték a brigádot, felkészültek a következő évtizedre. De a szervezők arra legbüszkébbek, hogy végre kidobták a műanyagpoharat és mindenki rendes logózott üvegpohárból ihatja a sört, ahogy az dukál.

Tökéletesítették a Metapay fizetési rendszert is – rengeteg helyen lehet majd feltölteni. Sőt, elintézték, hogy akinek PayPass-os bankkártyája van, annak egyáltalán nem kell Metapay kártyát kiváltania.

Minden adott lesz ahhoz, hogy az első nyári hétvégét együtt töltsük a városligeti lombok alatt: több, mint 30 ételárus, több, mint hatvan sörfőzde uszkve 200 söre. És persze a kedves közönség, akik évek óta bizonyítják, hogy létezik kulturált alkoholizmus, és nincs szükség ordító zenére és gatyaszaggató szeszekre ahhoz, hogy jól érezze magát – csak jó sörre, ízes ételekre és baráti beszélgetésekre.

Ne feledjük: a jó sör demokratikus alapjog!