Négy múzeum kapott múzeumpedagógiai nívódíjat

Négy múzeum kapott múzeumpedagógiai nívódíjat

A múzeumpedagógiai munka elismerésére és a kulturális örökség átadásának fontosságára helyezte a hangsúlyt Vincze Máté, a Közgyűjteményekért és Kulturális Fejlesztésekért Felelős Helyettes Államtitkár a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó és az Múzeumok Őszi Fesztiváljának megnyitóján, tájékoztatott az MTI. A rendezvénynek a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) adott otthont, ahol négy múzeum vehetett át Múzeumpedagógiai nívódíjat.

„A múzeumoknak napjainkban egyre nagyobb kihívást jelent a fiatalabb generációk figyelmének megragadása. Ahhoz, hogy a múzeumok relevánsak maradjanak, szolgáltatóként kell működniük” – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára. Vincze Máté szerint a múzeumpedagógusok elkötelezett, innovatív és inspiráló munkát végeznek, és nemcsak Magyarországon, hanem világszerte meghatározóak a tevékenységükben.

Az államtitkár hozzátette, hogy a növekvő látogatószámok azt mutatják, hogy a gyerekek és családok örömmel látogatnak múzeumokba. Magyarország közgyűjteményei az identitásunkat meghatározó kulturális kincseket őriznek, és az intézmények akkor maradnak életképesek, ha az új generációk újra és újra felfedezik ezek jelentőségét.

A rendezvényen szó esett az Európa Tanács Kulturális Útvonal szakmai fórumának jövő évi visegrádi megrendezéséről is, ahol a kulturális örökség átadásának kérdései is terítékre kerülnek.

Az MTM főigazgatója, Bernert Zsolt, arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai gyerekek figyelmét mindössze 20 másodpercre lehet lekötni, ami komoly kihívást jelent a múzeumpedagógia területén. A főigazgató elmondta, hogy az évnyitóhoz kapcsolódó konferencia plenáris előadásai és a délutáni foglalkozások az innovatív tudománykommunikáció módszereiről szólnak, amelyek segíthetnek a fiatalabb generációk elérésében.

Cseri Miklós, a Múzeumok Őszi Fesztiválját koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója köszönetet mondott a KIM-nek, amely 30 millió forintos támogatással segítette az őszi fesztivál programjainak létrejöttét. A szeptember 25-én kezdődő és november 12-ig tartó eseményen 127 múzeum részvételével mintegy 1400 program várja az érdeklődőket, idén a tudomány és technológia került a középpontba, a természettudományok és a múzeumok kapcsolódási pontjaira fókuszálva.

Az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón négy múzeum részesült Múzeumpedagógiai nívódíjban: a Ferenczy Múzeumi Centrum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, valamint a Tomory Lajos Múzeum. Kilenc intézmény kapott Családbarát múzeum díjat, különdíjban négy múzeum részesült. A Múzeumpedagógia életműdíjat Koltay Erika, a Néprajzi Múzeum munkatársa vehette át.

Az esemény megerősítette, hogy a múzeumok és a múzeumpedagógusok elkötelezettek abban, hogy a kulturális örökséget és tudást a jövő generációk számára is elérhetővé tegyék, és ezen a területen végzett munkájukat nagyra értékelik és elismerik. Az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó és az Múzeumok Őszi Fesztiválja pedig kiváló lehetőséget kínál az érdeklődőknek, hogy felfedezzék és megértsék a múzeumok világát és annak jelentőségét a társadalom számára.

fotó: Soós Lajos / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .