Országszerte nagy forgalmat bonyolítottak nyáron a fürdővárosok

Hungarospa Hajdúszoboszló - Az Év Fürdője 2017

A nyári hónapok során Magyarország számos fürdővárosa felkeltette a turisták érdeklődését, és az idei év első félévének adatok alapján Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged és Eger került a legnépszerűbb fürdővárosok rangsorába – tudatta az MTI-vel a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adataira hivatkozva.

Az NTAK adatai alapján az év első hat hónapjában ezeken a helyeken szinte minden harmadik vidéki vendégéjszaka realizálódott, de nyáron ez az arány meghaladta a kétszeresét is. Összességében a vidéki vendégéjszakák 59 százaléka a nyári időszakban fürdővárosokban került lebonyolításra.

A nyári hónapokban a legkedveltebb hazai üdülőhelyek közé két balatoni város, Balatonlelle és Zamárdi is csatlakozott. Ebben az időszakban a vendégkör túlnyomó részét a magyar turisták alkotják, például Zalakaros, Balatonfüred és Siófok esetében a vendégek több mint 70 százaléka belföldi volt.

Az MTÜ kiemelte, hogy az öt legnépszerűbb fürdőtelepülés közül a balatoniak azok, amelyek nemcsak a főváros és Pest megye környékéről, hanem az ország távolabbi részeiből is vonzották a vendégeket a főszezonban. Borsod-Abaúj-Zemplénből például sokan látogattak Siófokra, míg Győr-Moson-Sopron megyéből érkeztek Balatonfüredre.

A nemzetközi vonzerő tekintetében Hévíz és Hajdúszoboszló emelkedik ki a fürdővárosok közül, ahol a külföldi vendégéjszakák részesedése a nyári hónapokban majdnem elérte az 50 százalékot. A külföldi turisták főként Németországból, Ausztriából és a visegrádi országokból érkeztek a fürdővárosokba. Érdekes módon Balatonfüredet a holland turisták kedvelték nagy számban az osztrákok helyett.

Az NTAK adatai alapján látható, hogy mely országokból érkeznek a legtöbb turisták egy-egy fürdővárosba. Gyula a román turisták kedvence, Hajdúszoboszlót pedig főként lengyelek keresik fel. Sárváron a csehek látogatják legnagyobb számban.

Az egyes fürdővárosok vendégeinek korösszetétele is változatos. Hévíz a legidősebb vendégkörrel büszkélkedhet, itt pihent a nyáron a legidősebb vendég, egy 100 éves kínai férfi. Zalakaros és Hajdúszoboszló viszont ideális családos úti célok, itt a vendégek 31 százaléka gyermek vagy kiskorú volt. Siófokon pedig a fesztiválozásra vágyó fiatalok találták meg az ideális helyet, a vendégek 27 százaléka a 19-34 éves korosztályba tartozik.

A nyári időszakban tehát Magyarország fürdővárosai sokszínű és vonzó kínálattal várják a vendégeket, és az idei adatok alapján ismét bebizonyosodott, hogy a termálvizek, gyógyfürdők és kellemes környezetük vonzzák a turistákat, akik között egyre több nemzetközi látogató is akad.

A fotón: Hungarospa Gyógyfürdő, Hajdúszoboszló

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .