Nagyszabású Zsolnay-kiállítás a ResoArt Villában

Zsolnay-kiállítás, ResoArt Villa - kultúra, művészet

Hétfőn megnyílt Budapest legnagyobb Zsolnay-kiállítása a Városliget szomszédságában, a ResoArt Villa néven ismert épületben. A villa, amelyet a főváros egyik legjelesebb szecessziós épületként tart számon, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, Kőrössy Albert Kálmán építész által 1899-ben tervezett családi ház.

Az impozáns villa a Városligeti fasor végén emelkedik, és a századfordulós szecesszió egyik legszebb példája. Kőrössy Albert Kálmán tervezésének időszakában Európában alig akad olyan magas színvonalú épület, mint ez a villa. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, kiemelte az épület rendkívüli értékét és azt, hogy nem mindennapi, hogy mostantól a nagyközönség is belülről megtekintheti ezt az építészeti gyöngyszemet.

Szabó András, a gyűjtemény tulajdonosa és a kiállítás kurátora, mindkét kincset megosztja a látogatókkal. A kiállítás része lesz a Liget+ programnak is, amely a Városliget gazdag szabadidős kínálatát mutatja be.

Az épület története során számos átalakításon ment keresztül. Az 1990-es években kiderült, hogy a 2. világháború utáni renoválása nem volt korhű, ezért kutatások kezdődtek, hogy visszaállítsák az eredeti pompáját. Az épület hosszú ideig irodaházként működött, de két évvel ezelőtt eldöntötték, hogy kiállítóközpontként használják fel, hogy bemutathassák a gazdag gyűjtemény legszebb darabjait.

A kiállítás középpontjában a Zsolnay-gyár története áll az 1870-es évektől az 1920-as évek végéig. Az első teremben olyan kerámiák láthatók, amelyeket Zsolnay Teréz és Júlia tervezett, magyar néprajzi motívumokból inspirálódtak, majd orientális hatások is megjelennek a munkáikban. Ezen kívül Júlia férje, Sikorski Tádé munkái is megtekinthetők, például egy 16 millió forint értékű, hatalmas óriásváza.

A következő teremben Sikorski gazdag ornamentikával díszített kerámiái kapnak külön vitrint. Ezekkel szemben Klein Ármin nyugati, elsősorban reneszánsz mintákat követő alkotásai láthatók, ami izgalmas kontrasztot képez.

A harmadik teremben a Zsolnay gyár fénykorában készített díszkerámiák láthatók, amelyek technikailag bravúrosak és szinte végletekig variálják a formákat és színeket. Az 1890-es évek műalkotásai lenyűgözően hímzést imitálnak és sokszorosan áttört technikával készültek.

Az alsó szinten található Zsolnay-terem az eozinmáz felfedezésének idejére koncentrál, amely a gyár második aranykorát hozta el. A teremben olyan tervezők munkái láthatók, mint Apáti Abt Sándor, Mack Lajos és Kapás Nagy Mihály, akik a magyar szecesszió és az art deco meghatározó alkotói voltak.

A ResoArt Villa egyedülálló lehetőséget kínál a látogatóknak arra, hogy betekintést nyerjenek a Zsolnay-gyár történetébe és a magyar szecesszió művészetébe. Az épület látogatható vezetéssel, előzetes bejelentkezés alapján, valamint része egy szecessziós sétának a városligeti Millennium Házától indulva. Emellett az épület rendkívüli helyszínként is szolgál rendezvények számára.

A ResoArt Villa épülete magában hordozza a szecesszió magyaros vonalát, amelyet ötvöz az akkori nemzetközi stíluselemekkel. Az épület homlokzatát gazdag ornamentika díszíti, ólomüveg ablakai pedig pávákkal, oroszlánfejekkel és burjánzó indákkal vannak díszítve. Az oromfalon allegorikus figurák láthatók, amelyek a festészetet, a szobrászatot és a műépítészetet szimbolizálják. A homlokzattal harmonizáló kovácsoltvas kerítés Jungfer Gyula alkotása.

Az épület belső részén a Róth Miksa műhelyében készült hatalmas üvegablak különlegessége. Az emeletre felvezető színes, kovácsoltvas lépcsőkorlát pedig Hochmann József lakatosmester munkája. Minden részletében a villa a magyar szecesszió stílusának és művészetének megtestesítője.

Az új Zsolnay-kiállítás nemcsak a Zsolnay-gyár történetét mutatja be, hanem egyúttal emléket állít a magyar szecesszió mestereinek és a korszak művészetének. A ResoArt Villa újra megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, hogy a látogatók megtekinthessék és megtapasztalhassák ezt a gazdag művészeti és történeti örökséget.

A ResoArt Alapítvány kuratóriumának elnöke, Költő Magdolna elmondta, hogy az épület előzetes bejelentkezés alapján látogatható, és része egy szecessziós sétának, amely a városligeti Millennium Házától indul. Az épület emellett kiváló helyszín rendezvények számára, ahol a résztvevők egyedülálló környezetben élvezhetik a művészet és a történelem szépségeit.

A ResoArt Villa és a benne található Zsolnay-kiállítás együttesen alkotnak egy kulturális gyöngyszemet Budapest számára. Az épület szépsége és a bemutatott műalkotások sokak számára nyújtanak felejthetetlen élményt és lehetőséget a magyar szecesszió művészetének felfedezésére.

Minden érdeklődőt arra ösztönzünk, hogy látogassa meg ezt a lenyűgöző kiállítást, amely méltó emléket állít a Zsolnay-gyár és a magyar szecesszió korszakának.

A ResoArt Villa kiállítására és a vezetett épületsétákra a Liget Budapest jegyrendszerében lehet időpontot foglalni a https://ligetplusz.hu/intezmeny/resoartvilla linken.

fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .