Ötezren vettek részt a Hungarikumok Napján

Az MNVH projektötleti támogatásával rendezték meg a Hungarikumok Napját Csepelen, október 19-én. A kulturális programokkal és kóstoltatóval egybekötött termékbemutatót és vásárt több mint ötezren keresték fel.

Magyar Vidék Napja

„A hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményei” – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hungarikumok Napja Csepelen elnevezésű rendezvény ünnepélyes megnyitóján október 19-én, a Nagy Imre Általános Művelődési Központban. Hozzátette, hogy a hungarikumok védelmét egy több mint egy éve elfogadott jogszabály garantálja.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) projektötleti támogatásával megvalósult rendezvényen Bolyáki Attila, az esemény megálmodója és főszervezője elmondta: „Mi nem összegyűjteni és árusítani akarjuk a hungarikumokat ezen a rendezvényen, hanem elsősorban népszerűsíteni kívánjuk azokat. Föl szeretnénk hívni a látogatók figyelmét ezekre a fantasztikus termékekre, hogy büszkék legyenek rá, és magukénak érezzék őket. Kiemelte, „ez nem kereskedelmi célú vásár, hanem családi rendezvény, ahol az érdeklődők beszélgethetnek a kiállítókkal, megkóstolhatják termékeiket anélkül, hogy bármire is kötelezve lennének. A célunk az, hogy – akárcsak a Vidék Mustra esetében – közel hozzuk a magyar vidéket a budapestiekhez” – tette hozzá.

A kiállítók Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy megyéből, összesen 18 településről érkeztek. A 26 kiállító standnál az érdeklődők magukkal a termelőkkel találkozhattak, akiknek közvetlensége és kedvessége önmagában élményszámba ment. Csabai kolbász, füstölt sonka, mangalica-szalonna, házi bioszalámi mellett különféle tejtermékek, sajtok színesítették a kínálatot, de a legfinomabb hazai gyümölcsökből készített lekvárokat, mézet vagy szabolcsi jonatán almát is lehetett kóstolni. Az élelmiszerek mellett művészeti alkotásokban is gyönyörködhettek a látogatók: népi fafaragványokat, kézi hímzéseket és cserépedényeket is kiállítottak a standokon.

A kiállítók mindenhol az adott térség turisztikai látnivalóit, szálláshelyeit, programjait kínáló színvonalas kiadványokat kínálták a látogatóknak. A gyerekeket játszósarok várta, a rendezvény bejáratánál pedig postagalambok köszöntötték őket.

A színpadon 11 órától fellépő helyi és vidéki művészek, rézfúvósok, néptáncosok és népi zenekarok is nagy sikert arattak. Dél körül a hortobágyi kiállítók jóvoltából két hatalmas bográcsban már javában rotyogott a szürkemarha-pörkölt, velük szemben pedig a több üstben messziről illatozó karcagi birkapörkölt csalogatta a látogatókat. Fokozva a bőség zavarát, a kulináris vetélkedésben részt vett a nyírségi töltött káposzta és többféle szatmári ételkülönlegesség is.

Forrás: NAKVI