Sikeresen zárult a nyolcadik Zsolnay Fényfesztivál

Zsolnay Fényfesztivál, Light Art video mapping, Pécs - turisztika

Zsolnay Light Art video mapping verseny 2024, Pécs

Több mint százezer látogatót vonzott a július 4. és 7. között megrendezett nyolcadik Zsolnay Fényfesztivál Pécsen. A szervező Zsolnay Örökségkezelő Nkft. közleménye szerint a négynapos esemény több mint száz programmal kápráztatta el a közönséget és varázslatos fényalkotásokkal öltöztette új ruhába a város tereit és épületeit.

A fesztivál nemcsak a helyi közönséget, hanem nemzetközi látogatókat is vonzott, akik között voltak érdeklődők Marokkóból, Japánból és Kolumbiából is. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy Pécs szálláshelyei teljesen megteltek a fesztivál idejére.

Az ország első és továbbra is egyetlen fényfesztiváljának központi látványossága a Zsolnay Light Art verseny volt. Öt világhírű fényművész mutatta be alkotásait a Rubik-kocka témája köré építve, amelyeket a pécsi székesegyházra vetítettek. A közönségszavazatok alapján a verseny győztese a német Jonas Denzel Chromatic Fusion című műve lett.

A fesztivál látogatói a Fény Útján barangolva összesen húsz fényalkotást csodálhattak meg Pécs különböző pontjain, ahol a legmodernebb fénytechnikai csodák és művészeti installációk várták őket. Interaktív látványosságokkal is találkozhattak, így például a főtéri dzsáminál a látogatók saját fényenergiájukat küldhették fel a kupola aranyló fénybolygójába, míg a Cella Septichora Látogatóközpontban kézmozdulataikkal fényt varázsolhattak egy holografikus vászonra.

Nagy sikert aratott a Fényszőnyeg is, amely idén már két utcát borított be. Emellett újdonságként debütált a Zsolnay Kulturális Negyed és környéke, amely szintén nagy népszerűségnek örvendett.

A nemzetközi és hazai fényművészek mellett japán, spanyol és francia alkotók is bemutatkoztak. A Kodály Központban egy japán művész lézershow-ja ragadta magával a közönséget, míg a Zsolnay Negyedben spanyol, a belvárosban pedig francia művészek munkái nyűgözték el a látogatókat.

A fényélményeken túl a fesztivál nappal utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal, fénybütyköldével, esténként pedig koncertekkel és DJ szettekkel várta az érdeklődőket. Az esemény különlegességét az adta, hogy a látogatók aktív részeseivé válhattak a programoknak, így még emlékezetesebb élményekkel gazdagodhattak.

A Zsolnay Fényfesztivál ismét bebizonyította, hogy Pécs méltán lehet büszke erre a különleges eseményre, amely nemcsak a helyi lakosok, hanem a világ minden tájáról érkező látogatók szívét is elrabolta. A szervezők ígérete szerint jövőre újabb meglepetésekkel és lenyűgöző látványosságokkal várják a közönséget.

A fotón az egyik versenyalkotás a Zsolnay Light Art video mapping versenyen a pécsi Dóm téren 2024. július 4-én. A Zsolnay Fényfesztivál legnagyobb attrakciójának számító nemzetközi fényfestő verseny témája ezúttal a Rubik-féle bűvös kocka. Ruprech Judit / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .