VIII. Hurka és Kolbásztöltő Fesztivál

Kulináris élvezetek Szentpéterszegen

Három napos gasztronómiai- és kulturális forgatag várja a Szentpéterszegre érkezőket február 6-a és 8- a között. Az idei Hurka és Kolbásztöltő Fesztivált színpadi programok, szakmai előadások és kóstolók is színesítik.

Kulináris élvezetek Szentpéterszegen

Idén nyolcadik alkalommal ad helyet Szentpéterszeg a hagyományos ízeket kedvelő ínyenceknek. „Évekkel ezelőtt még csak a helyi lakosoknak szólt a rendezvényünk, az utóbbi években azonban már a régióból, a határon túlról és az ország másik feléből is érkeznek hozzánk csapatok. Idén huszonöt- harminc csoportra számítunk.” – mondja Tóthné Gara Márta, szervező.

 A csütörtök az egészség jegyében telik majd. A rendezvény első napján „Civilizációs betegségek – Korszerű táplálkozás” címmel ételbemutatóval és kóstolóval egybekötött előadást tart Dr. Görgényi Márta háziorvos.

Pénteken a hízó feldolgozásával egybekötve bevezetik a helyi gyerekeket a falusi disznótoros hagyományok világába, hogy testközelből is láthassák, hogy zajlik egy ilyes esemény.

Szombat a megmérettetés és az egész napos szórakozás napja lesz. A csapatok regisztrációját követően reggelire kerül sor, majd elkezdődik a hurkák és kolbászok megtöltése. „A díjazáskor külön értékeljük az ételeket, mindenki a saját receptje alapján ízesítheti a hurkákat és kolbászokat. Az első helyezett egy hatalmas vándorserleget vihet haza, melyet egy öttagú zsűri ítél oda a legfinomabb étkek készítőjének.” – teszi hozzá a szervező. 

A verseny ideje alatt folyamatosan műsorok szórakoztatják a helyszínre érkezőket. A különböző tánccsoportok és nótások előadásai mellett Bodnár Attila és Papp Rita, a M.A.S.C. – RetroMetro Debrecen és Tilinger Attila is szórakoztatja a nagyérdeműt, miközben tombolasorsolásra és eredményhirdetésre is sor kerül.