Sikeres félévet zárt a HUNGEXPO

Sikerek, számok, százalékokLátogató- és területcsúcs, intenzív üzletmenet, újonnan bevezetett rendezvény: mindegyikre van példa a HUNGEXPO első félévi jelentésében. A kiállítók között sok volt a visszatérő partner, és új szereplők is megmérettették magukat a standokon. A kiállítási piac a versenyszférához tartozik, speciális szolgáltatás, és ezen a területen a HUNGEXPO évtizedek óta vezető szerepet tölt be. A kiállítási ipar nemzetközi piacán tapasztalható csökkenő tendenciák ellenére a HUNGEXPO sikeresen valósította meg 2012. évi terveinek időarányos részét.

{module 221}

A rendezvények sokat jelentően mutatják be a gazdasági aktualitásokat, a piaci folyamatokat, a fórumokon szereplő ágazatok helyzetét. A HUNGEXPO az első félévben 16 különböző témájú kiállítást, vásárt szervezett, s ezzel a hozzáértő szakemberek, de a nagyközönség számára is a gazdaság egy jelentős részéről nyújtott értékelhető információkat.

A Budapesti Vásárközpontban az első félév az AGRO+MASHEXPO-val kezdődött. Az évente rendezett mezőgazdasági kiállítás a tavalyihoz képest megduplázta a területét, s így 20 ezer négyzetméteren zajlott. A 25 ezer érdeklődő az utóbbi évek látogatócsúcsát jelentette.
A FOODAPEST és az UKBA most második alkalommal került egymás mellé, s a februári kemény fagyos idő és leszakadó hó ellenére is több mint tízezren keresték fel a kiállítások standjait.

Különösen jó látogatottsággal zajlott a 19. Fegyver Horgászat Vadászat Nemzetközi kiállítás. A FeHoVa szervezése a HUNGEXPO egyik sikertörténete. A kezdetben leginkább vadászati kiállításként számon tartott eseményt ebben az évben 41720 látogató kereste fel, ami jól mutatja, hogy a FeHoVa ma már jóval több, mint a vadász szakma találkozóhelye. A rendkívül gazdag program, a vadászati témák mellett a horgászat térnyerése, a környezetvédelem, az ökoszisztémák bemutatása a nagyközönség számára is érdekessé teszi ezt a kiállítást.

A március elején rendezett UTAZÁS volt az első igazán nagy közönségvásár, amelyet a Budapest Boat Show, a Karaván Szalon és a Port.hu Bringaexpo kísért. Az eredmények: négy kiállítás, 500 kiállító és ötvenezer látogató.

Április elsején az első negyedévvel együtt zárult a Budapest Motor Fesztivál és a Tuning Show, amelyek mellett a Tatto Expo kapott helyet. Az új típusú, fesztivál jellegű motoros-autós rendezvény rendkívüli közönségsikert aratott. A résztvevők körében végzett megkérdezések szerint az eddigi legjobb motoros találkozó zajlott április elején.

Április közepén a CONSTRUMA következett. Az építőipari vásáron a tavalyinál 4-5 százalékkal több, összesen 389 kiállító vett részt. A KSH legfrissebb adatai szerint az ágazat helyzete tovább romlott: májusban az építőipari termelés volumene kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva is 15,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 4 százalékkal alacsonyabb volt. Az év első öt hónapjában a termelés 10,8 százalékkal esett vissza 2011 azonos időszakához képest.Ennek ellenére a CONSTRUMA iránt továbbra is nagy az érdeklődés, hiszen a következő alkalomra, 2013-ra már most 3000 négyzetméterre jelentkeztek be kiállítók.

A HUNGEXPO termékfejlesztésének köszönhetően az idén új kiállítások kerültek a CONSTRUMA mellé: az OTTHONDesign lakberendezési vásár és az URB:ICON városfejlesztési konferencia és projektvásár.

Az új formában, szolgáltatásokkal, tanácsadással és bemutatókkal jelentkező OTTHONDesign a vásár egyik legnépszerűbb része volt. A nagy érdeklődés is arra mutat, hogy napjainkban az új építések helyett inkább a felújítások, a belső átalakítások, a kisebb befektetéssel is megvalósítható változtatások vannak napirenden.  Ehhez nyújtottak segítséget az OTTHONDesign-on bemutatkozó cégek és szakmai szervezetek, mint például a LOSZ, a Lakberendezők Országos Szövetsége.

Az URB:ICON bemutatkozása jó kezdetnek bizonyult. A szakmai körök számára szervezett üzleti fórum az önkormányzatok, és a településfejlesztő- és fenntartó cégek, városüzemeltetési feladatokkal foglalkozó vállalkozások között teremt kapcsolatot. Az új típusú párbeszéd sikeres folytatásában már az idei tapasztalatok segítik majd a szervezőket és a résztvevőket.

A félévet az Ipar Napjai zárták, amely mintegy 12 ezer szakmai érdeklődővel járult hozzá a látogatói összlétszámhoz.

Sikerek, számok, százalékok

A HUNGEXPO az első félévben tartott 16 kiállításán 1947 kiállító 79.000 négyzetméternyi területet bérelt. A rendezvényeket 219.421 érdeklődő tekintette meg.

 • az értékesítés nettó árbevétele 2243 M Ft, ami  45M Ft-tal haladta meg a tervezett bevételt
 • a saját szervezésű kiállítások árbevétele az összes árbevétel 75%-át adja (1685 M Ft)
 • a válság ellenére a főbb kiállítások bevételben és/vagy naturáliában növekedni tudtak:
 • az AgroMASH expo közel kétszer akkora területen zajlott mint tavaly,(20e nm), ezzel a 2010-es szintet is meghaladta
 • az elektronikus piac térnyerése ellenére az Utazás kiállítás közel a tavalyival azonos területen mutatták be a kiállítók ajánlataikat (8200 nm), a kiállítószám nem csökkent (440)
 • a Fehova kiállítás kiállítói számban és árbevételben is növekedni tudott(240 -> 247) és árbevételben (160 M Ft-ra)
 • a Construma kiállítók száma növekedett (371 -> 389)
 • a másodszor megrendezett OtthonDesign az elsőhöz képest árbevételben közel négyszeresére, eladott nm-ben több mint négyszeresére növekedett (24 -> 100M HUF, 970 -> 3800 nm)
 • az együtt megrendezett Motor és Tuning kiállítás több látogatót vonzott és több árbevételt generált (120 M Ft ) mint tavaly (85M Ft) ill. tavaly előtt (75M Ft)
 • a vendégrendezvények (kongresszus, vendégkiállítás, céges események) összes árbevétele a hozzá kapcsolódó vendéglátással a teljes bevétel 20%-át teszi ki. (407 M Ft)
 • a vendégrendezvények árbevétele 80%-kal haladta meg a tervezettet (terv 205 M Ft, tény 370 M Ft)

FIFA, és más vendégrendezvények

Az első félév legkiemelkedőbb eseménye volt május végén a Futball Világszövetség (FIFA) éves közgyűlése. A Budapesten megrendezett nagy jelentőségű sportdiplomáciai esemény sikeres lebonyolításában fontos szerep jutott a HUNGEXPO-nak, hiszen a közgyűlés egyik helyszíne a „G” pavilon volt. Ehhez speciális belsőépítészeti megoldásokkal, a Szövetség igényeinek megfelelően rendezték be a 9500 négyzetméter alapterületű belső teret. A pavilon egyik felében minden technikai felszereléssel ellátott auditórium épült a másik felében pedig rendkívül igényesen kialakított catering lounge fogadta a résztvevőket.

Az első napon a rendezvényhez kapcsolódó, 1300 fős, 2. Orvoskongresszus tartották ezen a helyszínen, majd másnap rendezték a kongresszust, azt követően pedig a nemzetközi sajtótájékoztatót.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség 62. alkalommal összehívott közgyűlésén 209 ország 1200 küldöttje, vett részt, az összes tagország a legmagasabb szinten képviseltette magát. A kongresszus megrendezésére az MLSZ és a hazai szolgáltatók sikeres pályázata nyomán – 1909 és 1930 után most harmadik alkalommal – kerülhetett sor Budapesten.

A Budapesti Vásárközpontban június végéig ezen kívül húsz vendégrendezvény kapott helyet, köztük kiállítások, például a RENEXPO, az OLDTIMER Expo; céges  rendezvények – Syngenta, Revlon Style Masters Show. Hagyományosan itt rendezték a Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntőjét is.

A HUNGEXPO 2012. második félévi kiállításai

2012. október 3-7.

114. BNV – 2. Kölyökparádé – 1. Game4All

BNV- A retro jegyében

A Budapesti Nemzetközi Vásárt az idén a legújabb divat, a RETRO jegyében szervezi a HUNGEXPO. Az októberi vásárnapokra gazdag programot állítanak össze, így a standok kínálata mellett kitűnő szórakozási lehetőséget biztosítanak a közönségnek.

A múltidéző vásár népszerűsítésére a legmodernebb kommunikációs eszközöket is használja a HUNGEXPO, így például a facebook közösségi oldalán retro film készítéséhez toboroznak szereplőket, filmes segédeket, és más közreműködőket. A BNV RETRO FILM készítését profi csapat irányítja. Aki csatlakozni akar a stábhoz jelentkezhet a  www.facebook.com/BNVfans oldalon.

A BNV-n fergeteges Retro Sörkocsmát nyitnak, ahol fellép Tóth Vera, Király L.  Norbi, Tóth Gabi és Vastag Csaba  az ABRAKAZABRA együttessel. Szombat este 8-ig retro

Továbbá:
Kvarc- és videojáték kiállítás
Retro tárgyak bemutatója
Hungexpo történelmi tárlat
Retro reklámok vetítése
Oldtimer autók kiállítása és találkozója
BNV „törzsgárda” bemutatkozás a visszatérő kiállítókból

Plusz:
Divatbemutatók
Gombold újra! – bemutató
Vízfogyasztás, az édesvizek védelme (WWF közreműködés)
Egészségügyi szűrések
Kutya örökbefogadási nap

Kölyökparádé

Ismeretterjesztő-szórakoztató rendezvény, 0-14 éves korig, és azon felül is!

Game4All

A HUNGEXPO új rendezvénye. Számítógépes játék-show öt témában: sport, zene és tánc, autóverseny, katonai- és szerepjátékok, mesealapú játékok.

Már most biztos résztvevők: Microsoft, Sony, Electronic Arts, 576 kbyte

2012. október 16-18. – HOVENTA

A szakkiállítás új formában, bővített tematikával jelentkezett tavaly, s az idén tovább szélesedik a HOVENTA spektruma, hiszen új környezetet teremt mellé három különböző szolgáltatási területet felvonultató kiállítás:

 • Service Expo – Üzleti szolgáltatások kiállítása
 • Business Travel Show – Magyarország egyetlen hivatásturisztikai kiállítása
 • Budapest Calling – Nemzetközi Call Center szakkiállítás (október 17-19).

Az így kialakított szolgáltatási kiállítás csoporttal valódi interaktív fórum, nemzetközi kiállítói kör várja a szakmát és az érdeklődő közönséget a HUNGEXPO-n.

Kreatív Konyha Fórum

Az évek óta népszerű Kreatív Konyha Fórum – melynek szervezője a Centralpress Kft. –a HOVENTA kiemelt kísérőeseménye lesz. A kiállítás ideje alatt három különböző tematikus nap keretében zajlanak a programok és látványos főzési bemutatók, melyekhez a szakma hazai legjobbjait kérik fel.

A kiállítás ebben az évben 3 napos lesz. A partnertalálkozókat, szakmai és üzleti megbeszélések egyeztetését online naptári előjegyzés lehetőségével segítik a szervezők.

2012. november 23- 25. – Ízek és Borok fesztivál

Második alkalommal szervezi a HUNGEXPO ezt a fesztivált, amely már a karácsonyi készülődésre hangolódva sorakoztatja fel a hazai és külföldi gasztronómiai különlegességeket, hagyományokat és értékeket. A három napos rendezvényen Magyarország legjobb hazai és nemzetközi éttermei, a magyar borok, pincészetek mesterei mutatkoznak be. A hazai díszvendég a szekszárdi borvidék lesz, külföldi résztvevők közül pedig Törökországot hívta meg a HUNGEXPO.

2012. november 23-25. – Télköszöntő Vigasság

Az Ízek és Borok Fesztivállal együtt a Budapesti Vásárközpont F pavilonjában zajlik majd a HUNGEXPO legújabb rendezvénye, a téli élmények vására. A Télköszöntő Vigasság díszvendége Hargita megye lesz. A vásár kínálatában kézműves termékek, lakberendezési kiegészítők, könyv, ajándéktárgyak, továbbá téli utazási és wellness ajánlatok, téli sport felszerelések is szerepelnek majd. A Télköszöntő Vígasság és az Ízek és Borok együttes rendezésével igazi családi bevásárló hétvégét kínál a HUNGEXPO. A kedvező vásárlási lehetőségek mellett játszóház, kézműves foglalkoztató és színpadi programok szórakoztatják a látogatókat.

További információk: hungexpo.hu

{module 221}