Újranyitották az ajkai Kristály Múzeumot

Ajkai Kristály Múzeum kiállítás - turisztika

Az ajkai Kristály Múzeum újranyitása ünnepélyes keretek között zajlott Veszprém vármegyében. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy Ajka városa példa arra, hogy a magas szintű ipari termelés és a kreatív ipari termékek előállítása nemcsak megférnek egymás mellett, hanem kölcsönösen erősítik egymást. Az ajkai üveggyártás sikerének titka az ipari és kézműves bázis harmonikus együttműködésében rejlik, ami lehetővé tette, hogy Európa prémium kategóriás termékei itt szülessenek meg. A városban található neves márkák, mint a Herendi Porcelánmanufaktúra, Városlődi Majolika és Ajka Kristály, tovább erősítik a térség hírnevét.

A Kristály Múzeum újranyitása és az egykori kriptongyár felújítása jelzi Ajka város elkötelezettségét a hagyományok iránt, ugyanakkor mutatja az előretekintést is, amely a múltból merít energiát a jövőhöz. A múzeum nem csupán a múltat őrzi meg, hanem inspirációt is nyújt a látogatóknak a következő generációk számára. Navracsics Tibor kiemelte, hogy a városban folyamatban lévő fejlesztési tervek részeként Ajka, Veszprém, Várpalota és Székesfehérvár területeinek együttműködését előkészítő terven dolgoznak, ami gazdasági, turisztikai és hétköznapi életben is kiemelkedő eredményeket hozhat.

Ajka polgármestere, Schwartz Béla, emlékeztetett a város gazdag ipari hagyományaira. Az ajkai üveggyár története 1878-ban kezdődött, és azóta is folyamatos fejlődésen ment keresztül. A gyár ma már több mint másfél ezer embernek biztosít munkát, és termékei nemcsak az országban, hanem Európa szerte ismertek. A város büszkén őrzi ezt a hagyományt, és ennek a történetnek a bemutatása a Kristály Múzeumban lehetőséget teremt az érdeklődők számára, hogy betekintést nyerjenek az üveggyártás technikai és művészeti csodáiba.

Az ajkai üveggyár és a múzeum együttesen mutatja be az üveggyártás fejlődését az évtizedek során. Az üzem 1878-ban kezdte meg működését Ajkán, majd az évek során folyamatosan fejlődött és alkalmazkodott az új technológiákhoz. A gyár ma is hű maradt az ősi szájfúvásos technológiához, amelynek eredményeképpen lenyűgöző, egyedi üvegtermékeket alkotnak. Az üvegmúzeum a gyár termékeit és a gyártás történetét mutatja be részletesen, lehetőséget adva a látogatóknak, hogy közelebbről is megismerjék az üvegkészítés mesterségét és varázsát.

Az Ajkán található Kristály Múzeum nem csupán egy múzeum, hanem egy élettel teli hely, ahol a látogatók bepillantást nyerhetnek a város gazdag ipari örökségébe és inspirációt meríthetnek a jövő számára. Ajka városa büszkén mutatja meg múltját és jelenét ezen a helyen, és a múzeum újranyitása lehetőséget teremt az érdeklődők számára, hogy felfedezzék a város kreatív és ipari potenciálját egyaránt.

A fotón: Kiállítás az ajkai Kristály Múzeumban az újranyitás napján, 2023. október 7-én. Bodnár Boglárka / MTI

Kristály Múzeum, Ajka

Ajka Kristály Üvegipari Kft.
Ajka, Alkotmány u. 1.

Az üvegipari gyár és a múzeum honalpja

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .