Utazás 2011 – a szakma nem pihen!

a szakma nem pihen!A soros EU elnökség kérdéseivel nyit az a konferencia, illetve vitafórum, amelyet „Közösen Budapestért” címmel szervez március 3-án, az UTAZÁS kiállítás első napján a Turizmus Kft. és a Hungexpo Zrt. A térség legjelentősebb turisztikai vására több érdekes programot is kínál a szakembereknek. Rabák Ferenc kormánybiztos előadása nyitja a március 3-6. között nyitva tartó Utazás 2011 szakmai programját a Hungexpo-n. Napirenden szerepel még az EU turisztikai portál, a Budapest Airport új terminál nyitása, valamint a Budapest brand és kommunikációs stratégia.

A fővárosi fejlesztések megvitatása után a második napon a MUISZ, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége szervez előadásokat a TDM szervezetek alakulásával, működésével kapcsolatban. A TDM rendszer az érintettek széles körének bevonásával a marketingen, illetve az információ szolgáltatáson túl a termékfejlesztés és az adott térség összes turisztikával kapcsolatos szakmai és menedzsmentfeladatait ellátja, éppen ezért kiemelkedő jelentőségű a turizmus fejlesztésében. A részletes szakmai programról következő hírlevelünkben számolunk majd be, illetve nyomon követhetik a www.hungexpo.hu/utazas weboldalt is, ahol hamarosan publikálásra kerül a program.

A KSH ez év február 7-én közétett gyorsjelentése szerint a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma 2010-ben közel 2%-kal emelkedett az előző évhez viszonyítva, a szálláshelyek árbevétele folyó áron 4%-kal nőtt. A forgalom 73%-át képviselő szállodák vendégforgalma mind a tizenkét hónapban élénkült 2009-hez képest, melyben a wellness-szállodák vendégforgalmának fellendülése meghatározó volt, mind a külföldiek, mind belföldiek esetében. Így 2010-ben már feljebb jutott az ágazat a gödör falán, amibe a válság miatt esett, de a vendégforgalom összességében lényegében a 2004. évinek felelt meg

a szakma nem pihen!Az Utazás kiállítás jó lehetőséget biztosít a szakmának a „merre tovább?” megvitatására. A térség legnagyobb turisztikai vására ebben az évben optimista hangulatban telhet, ahogy az az észak-német „bátyjára”, a február 9-13-ig Hamburgban megrendezett „Reisen”-re is jellemző volt.

Az Utazással együtt zajlik az idén a Budapest Boat Show, a Karaván Szalon és a Port.hu Bringaexpo. Külön említésre méltó az Utazás „betétkiállítása” a Himalája Expo, egy izgalmas francia tárlat a magashegyi népek világáról. A vásár külföldi díszvendége India, a belföldi Győr, kiemelt téma pedig az egészségturizmus.

A Hungexpo 60 ezer főt meghaladó látogatottságra számít, hiszen a kiállítás-együttes a nagyközönség számára is igazán hasznos: „zsebbe vágó” információkkal, jelentős kedvezményekkel, értékes nyereményekkel és négy napon át tartó színes programmal várja az érdeklődőket.

A kiállítások egy közös belépővel látogathatók, amelyet érdemes az interneten, 20%-os kedvezménnyel előre megváltani, így nem csak olcsóbban juthatnak belépőjegyhez, de a sorban állást is elkerülhetik. A cím ahol a kiállításokról, a programokról és a jegyelővételről részletesen is tájékozódhatnak: www.hungexpo.hu/utazas