InterRail

InterRailKorszakváltást és új lehetőségeket hozott az európai turizmusban, ezen belül a vasúti személyszállításban az InterRail-bérlet bevezetése. Ennek birtokában ugyanis kedvezményesen be lehetett és lehet járni vasúton Európát.

{module 221}

Az InterRail Global-bérlet jelenleg harminc ország bebarangolására, különböző európai kultúrák, települések és tájak megismerésére nyújt lehetőséget. A történet negyven évvel ezelőtt kezdődött, húsz európai ország nemzeti vasúttársaságának összefogásával: 1972 márciusában a volt szocialista országok közül hazánk, Lengyelország, az NDK és Jugoszlávia vasúttársasága csatlakozott azokhoz az európai államokhoz, ahol az InterRail-bérletet használni lehetett. Ezt az évfordulót ünnepli ma Lipcsében az Eurail Group nemzetközi vasúti szövetség.

A nemzetközi bérletet kezdetben húsz államban használhatták a 21 év alattiak március elejétől november végéig, egy hónapos érvénytartammal. Egy évvel később a korhatár 23 évre emelkedett, 1979-ben pedig már a 26 év alattiak utazhattak, és 1989-ben a 26 évnél idősebbek is igénybe vehették az InterRailt. Tavaly közel 250 ezer utas váltott InterRail-bérletet: a felhasználók 78,9 százaléka volt 26 év alatti, 3,9 százalékuk afeletti, és 17,4 százalékuk gyermekkel utazott. A leginkább látogatott három állam Németország, Franciaország és Olaszország.

Putsay Gábor

{module 221}