Megnyitották a csehországi várak és kastélyok kapuit

Prágai vár és a Károly híd este - cseh turizmus

Ismét nyitva vannak a csehországi várak és kastélyok kapui, hogy fogadják a látogatókat a téli hónapok után. A korlátozások feloldásával és a turizmus iránti újraéledő érdeklődéssel a műemlékek kezelői izgatottan várják a szezont – közölte a prágai Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal (NPÚ).

A NPÚ felügyelete alatt több mint száz állami tulajdonban lévő vár és kastély működik Csehországban. Ezek a helyszínek általában november elejétől március végéig zárva tartanak, de most, hogy megkezdődött a tavasz és a korlátozások lazulnak, ismét várják a látogatókat. Az NPÚ éves költségvetése átlagosan másfél milliárd koronát tesz ki, de az idei évben a támogatás 30 millió koronával alacsonyabb, ezért a belépődíjak több mint kétharmadában emelkedtek.

A műemlékek karbantartására és felújítására fordított bevételek jelentős részét a belépődíjakból fedezik, így minden látogató hozzájárul a kulturális örökség megőrzéséhez és fejlesztéséhez. A korábbi években az átlagos éves látogatószám meghaladta az ötmilliót, de a járvány miatt tavaly ez a szám 4,2 millióra csökkent, mégis félmillióval több, mint 2022-ben.

A Prágai Vár, a Hradzsin továbbra is a legnépszerűbb úti cél maradt, tavaly is több mint kétmillió látogatót vonzott. Azonban más kastélyok és várak is különleges programokkal és rendezvényekkel várják a vendégeket idén. Az éjszakai látogatások és a családi rendezvények különösen népszerűek és több helyszín tematikus programokat is szervez a Habsburg-család csehországi birtokainak bemutatására.

A részletes programokat és információkat az érdeklődők megtalálhatják a Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal weboldalán. Érdemes felfedezni Csehország gazdag történelmi és kulturális örökségét.

forrás: Kokes János, Prága / MTI
fotó: Libor Sváček / CzechTourism

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .