Növekvő beutazó turizmus Németországban

Stuttgart Marketing - Németország, turisztika
Európa Bajnokság fotózás Schlossplatz, Weinberge, Birkenwald, Weissenhofsiedlung, Városnézés, Citytour (Kék Túra)

Dinamikus növekedés 2024 első negyedévében

A német beutazó turizmus látványos fejlődésen megy keresztül 2024 első negyedévében, amely jelentős hatást gyakorol a németországi turisztikai gazdaságra – különös tekintettel a szállodai foglalásokra és forgalomra. A Német Turisztikai Hivatal (DZT) és a Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adatai, valamint az MKG Consulting aktuális számai alapján megállapítható, hogy az év eleji időszakban a nemzetközi vendégéjszakák száma 7,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az adatok szerint január és március között a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 15,0 millióra emelkedett. Az arányok tekintetében is jelentős javulás tapasztalható: a 2019-es évhez képest a vendégéjszakák száma januárban a 87,6 százalékos szintre állt vissza, februárban ez az arány 91,4 százalékra nőtt, míg márciusban már elérte a 92 százalékot.

A németországi szállodaipar is jelentős növekedést mutatott az év első három hónapjában, mind a hazai, mind a nemzetközi vendégek tekintetében. Januárban a szállodai foglaltság 51,8 százalékos volt, miközben az átlagos szobaár 99,3 euróra rúgott. Márciusra az átlagos szobaár 104,8 euróra emelkedett, a foglaltsági arány pedig 63,6 százalékra nőtt. Ezek az eredmények alátámasztják a DZT stratégiáját, amely a minőségi turizmus révén fenntartható növekedést céloz meg.

Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi elnöke, kiemelte: „A jelenlegi adatok megerősítik stratégiánkat, amely szerint a minőségi turizmus által fenntartható növekedést kívánunk generálni. Az idei év következő turisztikai fénypontjaival, mint az UEFA EURO 2024 labdarúgó-Európa-bajnokság, Caspar David Friedrich 250. jubileuma, valamint Chemnitz Európa Kulturális Fővárosa 2025 vonzó eseményei, jó esélyeket látunk arra, hogy végre felzárkózzunk a 2019-es rekordév eredményeihez.”

A 2024-es év különösen izgalmas időszak a német turizmus számára. Az UEFA EURO 2024 labdarúgó-Európa-bajnokság nem csak a sportrajongókat vonzza, hanem jelentős gazdasági impulzust is ad a szállodai szektornak. Caspar David Friedrich 250. születésnapjának megünneplése pedig kulturális vonzerőt jelent, amely számos művészetkedvelőt vonz majd. Ezen felül Chemnitz Európa Kulturális Fővárosa 2025 címe már előre vetíti a következő évben várható látogatószám-növekedést.

A német beutazó turizmus dinamikus növekedése azt mutatja, hogy a szektor sikeresen alkalmazkodik a változó körülményekhez és kihívásokhoz. A DZT által követett stratégia és az előrejelzések szerint az elkövetkező hónapokban további növekedés várható, amely pozitív hatással lesz a német gazdaság egészére.

Az adatok és előrejelzések alapján egyértelmű, hogy Németország továbbra is vonzó úti cél marad a nemzetközi turisták számára, és a turizmusból származó bevételek jelentős mértékben hozzájárulnak az ország gazdasági stabilitásához és fejlődéséhez. A következő időszak turisztikai eseményei pedig további lendületet adhatnak a már most is erősödő trendeknek.

fotó: Martina Denker / DZT

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .